Arie de Gelder: “Veel telers zijn nog steeds te behoudend”

Arie de Gelder van Wageningen University & Research ging onlangs met pensioen. De afgelopen twintig jaar viel één rode draad te ontdekken in zijn rijke onderzoekscarrière: Het Nieuwe Telen. Wat bracht het teweeg in toegepast onderzoek, hoe is dat opgepakt door de praktijk en waar ziet de onderzoeker nog kansen om meer energie te besparen? Jan van Staalduinen vraagt op Kas als Energiebron naar de visie van Arie over Het Nieuwe Telen.

Arie beschouwt het document Richtinggevende Beelden als vertrekpunt voor Het Nieuwe Telen. “Hierin gaven wij aan langs welke lijnen de glastuinbouw tot verregaande energiebesparing zou kunnen komen en welke vraagstukken er opgelost moesten worden om dat haalbaar te maken”, vertelt hij. “We hadden geëxperimenteerd met het Gesloten Kas-concept en dat was een brug te ver. Het had wel een aantal nuttige inzichten opgeleverd waarmee we vooruit zouden kunnen.” Er hing veel van het document af volgens de voormalige onderzoeker. Want het had grote invloed op de hoeveelheid onderzoeksgelden die het ministerie beschikbaar zou stellen voor energiezuinige teeltconcepten.


Arie de Gelder

Lees hier het hele artikel bij Kas als Energiebron.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.