Mónica Miranda van Ikebana:

"De eerste teelt van lathyrus in de geschiedenis van Colombia"

Een van de grootste exporteurs van lathyrus in Japan, Universal Flower Service, teelt nu ook Japanse lathyrusrassen in Colombia. Het bedrijf richtte er Ikebana op en na drie jaar hard werken teelt het momenteel 12 rassen op 2 hectare in El Rosal, Cundinamarca. Afgelopen april vond de eerste verzending van de luchthaven van Bogotá naar de VS plaats en nu is er ook export, allemaal onder de merknaam Bijo, naar Europa en Zuid-Korea. In dit artikel vertelt Mónica Miranda, een van de eigenaren van Ikebana, ons meer over het bedrijf, hoe het begon, hun rassen en de toekomstplannen.


Monica Miranda en Takeshi Nakamoto

Een van de grootste exporteurs van Japanse lathyrus
Ikebana is een dochteronderneming van Universal Flower Service, een Japans bedrijf dat acht jaar geleden werd opgericht en zich toelegt op de teelt en export van Japanse bloemen naar andere landen in Oost-Azië. Ze zijn een van de grootste exporteurs van Japanse lathyrus. Het bedrijf is eigendom van Takeshi Nakamoto, een Japanner, en Mónica Miranda, een Colombiaanse. "We zijn een jong ondernemerspaar. Universal Flower Service is een familiaal, multicultureel en innovatief bedrijf", zegt ze.

Het hele team was betrokken bij de viering van de eerste zending in april van dit jaar.

Hoe het allemaal begon?
Wat bracht Universal ertoe om Japanse lathyrus in Colombia te gaan kweken? "We zagen een grote vraag naar Japanse lathyrus in meerdere markten, met name in de Verenigde Staten. Takeshi Nakamoto, CEO van Universal Flower Service, startte dit bedrijf in Colombia om jaarrond de Japanse lathyrusvariëteiten in Colombia te telen en zo aan de vraag van markten buiten Oost-Azië te voldoen."

Ze brachten enkele Japanse kwekers samen, met wie ze samen aan het project begonnen. Er was ook medewerking en steun van het Japan International Cooperation Agency (JICA), dat hen ondersteunde tijdens de haalbaarheidsstudie van dit ambitieuze project.

"We hebben drie jaar gewerkt aan de ontwikkeling van wat de eerste teelt van lathyrus in de geschiedenis van Colombia zou zijn. De samenwerking van de twee landen, met JICA, de Japanse kwekers en Colombiaanse instellingen zoals ICA en Procolombia, bevorderde de ontwikkeling van het project. Samen met onze partnertelers in Colombia, Plazoleta Flowers en Flores el Zorro, hebben we in april 2023 na drie jaar hard werken de eerste Japanse lathyrus van 100% Colombiaanse teelt kunnen exporteren."

Bijo is het merk van de lathyrus-lijn voor zowel Universal Flower Service als Ikebana. Het betekent "mooie dame" in het Japans.


Nog enkele foto's van de viering van de eerste zending naar de VS. Klik hier om de afbeelding te vergroten.

Sleutel tot succes: Japanse technologie en teamwerk
"Er zijn veel uitdagingen waar we het hoofd aan moeten bieden. Bloemen zijn levende wezens die door veel factoren worden beïnvloed. We kunnen gerust zeggen dat het bijna een wonder is geweest dit soort bloemen in Colombia te kweken. Het heeft veel studie en doorzettingsvermogen gekost. Colombia is een land met vruchtbare grond en een prachtig klimaat. Bloemen kunnen er mooi en sterk groeien. Het zijn echter de Japanse technologie en de gedeelde kennis en het teamwerk van de ingenieurs uit beide landen die doorslaggevend zijn geweest voor het succes van dit type teelt in Colombia. We hebben in Colombia een nieuwe teelttechniek voor lathyrus ontwikkeld."


Het Japanse team op de Proflora.

Bekend in de markt
Volgens Miranda is de lathyrus van Ikebana al bekend op de markt. "Het zijn Japanse variëteiten die zeer gewaardeerd worden door decorateurs, bloemisten en huwelijksorganisatoren. Lathyrus is een delicate en mooie bloem met een uniek karakter vanwege de karakteristieke geur. We hebben een speciale teelttechniek ontwikkeld om superieure kwaliteit te bieden, en elke dag evolueren we verder, zowel op het veld als in het pakstation, om te voldoen aan de Japanse kwaliteit die wereldwijd een hoge reputatie heeft. De witte en lavendelkleurige varianten genieten de grootste vraag."


Mónica Miranda en Camilo Camargo op de Proflora 2023 met de winnende rassen.

Al in de prijzen
Momenteel kweken ze twaalf rassen in Colombia, waarvan twee dit jaar al bekroond zijn. "Tijdens de SAF Outstanding Varieties Competition wonnen we de eerste prijs met Yuki, en tijdens de Proflora Outstanding Varieties Competition, in de categorie Nieuwe Telers, wonnen we de eerste prijs met Sumire."


Links het winnende ras Sumire en rechts diverse soorten in een boeket.

Plannen voor de toekomst
Miranda voorziet een mooie toekomst voor de in Colombia geteelde lathyrus. "In de toekomst willen we beetje bij beetje groeien in assortiment en areaal."

Voor meer informatie:
Mónica Miranda
Ikebana Co SAS
monica@u-flowerservice.com
www.ikebana.site
https://www.facebook.com/ikebanaFJ/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.