Afleveren spathiphyllum loopt op rolletjes met nieuw intern transportsysteem Opti Systems

Tholen - Tot voor kort rolden er nog orchideeën van de band, maar toen Concorde Plants in Honselersdijk de overstap maakte naar spathiphyllum was precies dat een van de punten waarop de interne logistiek nodig een update kon gebruiken. Het oude WPS-systeem moest worden aangepast, of nog liever, helemaal worden vervangen. Een kolfje naar de hand van de mannen van Opti Systems, die momenteel doende zijn er de laatste hand aan te leggen.


Wojciech Grabowski voor het buffersysteem in de kas bij Concorde Plants

We spreken Wojciech Grabowski op locatie en Rick van der Tang over de telefoon, beide eigenaren van deze nog relatief nieuwe speler in de markt (we spraken ze er al eens eerder over, zie hier). In eerste instantie hoopte de kweker nog met het bestaande systeem verder te kunnen, maar omdat daar zoveel onderhoud in zou gaan zitten, werd uiteindelijk toch besloten voor een geheel nieuw afleversysteem.


Planten worden door een robot op de band gezet en lopen door de fotocabine

Zo gezegd zo gedaan en inderdaad loopt nu de complete handling over het intern transportsysteem van Opti Systems. Wanneer de planten klaar zijn om afgeleverd te worden zet een robot ze op de band richting de buffer. Vervolgens komen ze door een fotocabine – een stukje techniek dat gerealiseerd is i.s.m. Marcel de Visser van DV Automation – en worden ze op uiterlijke kenmerken beoordeeld. Middels slimme software zijn tal van sorteringen te maken, waarbij (zoals in de spathiphyllum gebruikelijk) het aantal bloemen de belangrijkste onderscheidende categorie is. Vervolgens komen de planten in de buffer, die niet minder dan 30 banden telt.


Planten op weg van de fotocabine naar de buffer

Ruimte genoeg
“Eigenlijk wilden ze er 60 maar dat zou overdreven zijn”, zo vertelt Wojciech. “De buffer biedt nu ruimte aan 1380 planten en met het huidige systeem kunnen 40.000 planten per week worden verzonden. Althans, dat was de eis die de klant stelde, maar die hebben we ruim overschreden. Waar ze dachten vijf lange dagen nodig te hebben, verwerken ze er nu op een normale werkdag 10.000 en zijn ze meestal op vrijdagmiddag al klaar. Men zou er dus eigenlijk nog heel wat meer planten mee aan kunnen, dus meer capaciteit is echt niet nodig. Overigens is die mogelijkheid er altijd nog, uitbreiden is relatief eenvoudig.”

Wijder zetten
Voor Opti Systems was dit iets nieuws, in die zin dat nog niet eerder een stukje cameratechniek in het eigen systeem werd geïntegreerd. Bovendien moest HT Verboom het containersysteem enigszins ombouwen om het aanleveren van de planten van de tafels op de band van Opti Systems goed te laten verlopen. En ook was het omgooien van het bestaande systeem, terwijl er op de tuin gewoon doorgewerkt moest worden – er werden 4 tijdelijke werkstations geïmproviseerd, zodat toch nog die 40.000 planten in de week konden worden verpakt en verzonden – een uitdaging op zich. Tot slot moeten de planten gedurende de teelt ook nog eenmaal wijder gezet worden. Op dat moment worden de planten naar voren gehaald, door een robot op een band gezet en ook dan weer door een camerasysteem beoordeeld. Hier wordt een tweetal sorteringen gemaakt, waarop er ook nog een medewerkster aan te pas komt om eventuele (te vroeg opgekomen) bloemen te verwijderen. Vervolgens worden de planten met een robot weer op tafels gezet en gaan de planten terug de kas in. Ook dit stukje intern transport van de planten is door Rick en Wojciech i.s.m. DV Automation gerealiseerd.


Planten worden volautomatisch wijder gezet

Op rolletjes
Op dit moment wordt de laatste hand aan het systeem gelegd en wel aan de ‘rauwstroom’ (d.w.z.. planten die nog niet geschikt zijn om de buffer in te gaan worden doorgezet naar een terugzetrobot). Momenteel komen die planten nu nog in de buffer, maar dat beperkt de capaciteit en vereist bovendien extra handwerk. Is ook dat gereed, dan lopen de luchtzuiverende planten van Concorde Plants wat dat betreft voor de komende decennia op rolletjes.

Voor meer informatie:
Opti Systems bv
Vlotlaan 336
2681 TV Monster
T: +31 (0)6 42706618
T: +31 (0)6 17206426
info@optisystems.nl
www.optisystems.nl


Concorde Plants B.V.
Mariëndijk 32b
2675 SW Honselersdijk
T. +31(0)174 626 222
info@concordeplants.nl
www.concordeplants.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.