Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer mkb’ers benutten digitalisering, toegang tot gigabitinternet verbeterd

Door extra publieke en private investeringen in innovatieve digitale technologie, moderne regels voor digitale markten en meer beschikbaarheid van snelle digitale infrastructuur zijn de vijf kabinetsdoelen voor de digitale economie afgelopen jaar dichterbij gekomen. Zo hebben meer Nederlanders (van 91% naar 98%) toegang tot gigabitinternet en past 80% van het mkb (was 75,3%) een basisniveau van digitalisering toe. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage 2023 van de kabinetsstrategie Digitale Economie van minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) waarmee de ministerraad akkoord is gegaan.

Het kabinet heeft in 2022 vijf ambitieuze doelen gesteld voor het versnellen van digitalisering door het mkb, meer digitale innovatie en vaardigheden, goedwerkende online markten, een sterke digitale infrastructuur in Nederland én het verbeteren van cybersecurity. Die moeten er onder andere toe leiden dat in 2030 élke consument en élk bedrijf toegang heeft tot internet met een snelheid van tenminste 1 Gigabit per seconde en dat 95% van de mkb’ers inzet op digitalisering.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Het is goed om te zien dat we met digitalisering vooruitgang blijven boeken. Er zijn wat mij betreft wel diverse aandachtspunten voor zowel overheid als bedrijfsleven. Zo verbetert ons cybersecurity bewustzijn, maar onderneemt met name het kleine mkb te weinig actie om online risico’s te melden en cybersecurity onderdeel te maken van hun bedrijfsvoering. Daarnaast gaan de wereldwijde technologische ontwikkelingen op gebieden als AI, datadelen en cloud zó snel dat Nederland en de EU op achterstand staan. We moeten economisch, qua kennis en qua regulering van kansen en risico’s met gerichte stappen een inhaalslag maken.”

Digitalisering in het bedrijfsleven
Ondernemers en onderzoekers zijn via Europese en nationale financiering op weg is geholpen om digitalisering te versnellen. Zo zijn er forse publieke investeringen in digitale innovatie gedaan via het Nationaal Groeifonds. En via de European Digital Innovation Hubs (EDIH’s) is er financiering beschikbaar gesteld voor het digitaliseren van de maakindustrie.

Daarnaast is het streven van het kabinet om ook het gebruik van geavanceerde digitale technologieën – zoals cloud, kunstmatige intelligentie en big data - binnen het mkb te verhogen tot tenminste 75% in 2030.

Beschikbaarheid snelle vaste netwerken verbeterd, aandacht voor mobiel
De voortgangsrapportage 2023 van de kabinetsstrategie Digitale Economie is hier te lezen. De kabinetsambities op het gebied van digitalisering zijn afgeleid van de EU-doelen voor 2030. Uit het onlangs gepubliceerde jaarlijkse EU Digital Decade-overzicht blijkt dat Nederland goed op weg is om deze doelen te halen en nog altijd een Europese digitale koploper is.

Bron: Rijksoverheid

Publicatiedatum: