De TTF-gasprijs zakte dinsdag plots toch een stukje, tot onder de 50 euro per megawattuur. Wat dat voor de langere termijn waard is, blijft onzeker. Woensdagochtend ligt de novemberprijs alweer boven de 50 euro. De elektriciteitsprijs ligt woensdag op ruim 123 euro. Oktober lijkt relatief warm af te lopen, met ook veel wind. Genoeg reden voor prijsdalingen, ware het niet dat oorlogen de markt onrustig houden.
TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 24 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
In de weekupdate van energiehandelsplatform worden 'minder risicopremies' in de energieprijzen genoemd als reden voor een daling. Australische LNG-dreiging lijkt weer even vergeten te kunnen worden, terwijl met argusogen het Midden-Oosten in de gaten gehouden blijft worden.
De lange termijngasprijzen stegen vorige week. Powerhouse wijst erop dat het opvallend is dat tegelijkertijd de elektriciteitsprijzen voor de lange termijn minder hard stegen. Cal2024 steeg, maar in mindere mate dan de gasprijzen. Cal2025 daalde en cal2026 steeg weer iets.
Naast zorgen over het Midden-Oosten speelt bij de elektriciteitsprijzen een bericht over kernenergie uit Frankrijk mee, weten de energiespecialisten. "Het Franse energiebedrijf EDF zorgde voor spanning. Ze gaven aan dat in geval van een ernstige koudegolf, vooral aan het begin van de winter, de Franse stroomvoorziening in gevaar zou kunnen komen."
Los van het opvlammen van het conflict tussen Israël en Hamas bieden relatief hoge temperaturen voor de tijd van het jaar de kans om de gasprijs te laten zakken. Echt hard stoken is namelijk nog niet nodig. Lees hier de hele Powerhouse-update.
AgroEnergy geeft alvast advies voor het ingaan van de wintertijd op 29 oktober.
De Europese Commissie wil de eigen windenergie-industrie aanzwengelen. Dat moet omdat de emissies uit fossiele brandstoffen in Europe omlaag moeten, zo weet de NOS, dat met kersvers Eurocommissaris Hoekstra sprak.
In Loenhout in de Antwerpse Kempen wordt een kilometer onder de grond onderzocht of waterstof in de ondergrond kan worden opgeslagen. Universiteit Gent en netbeheerder Fluxys onderzoeken dat.
Op die plaats gebruikt het Belgische gasnetbedrijf Fluxys momenteel al een ondergrondse poreuze grondlaag voor de opslag van aardgas. Deze stockagemogelijkheid moet plotse pieken in het gasverbruik tijdens de winter kunnen opvangen. Fluxys en wetenschappers van de UGent bekijken nu of de ondergrond ook geschikt is om waterstof tijdelijk te bewaren. Het doel van 'BE-HyStore' is om het bestaande aardgasnetwerk op termijn om te vormen naar waterstof.