Hoekstra presenteert EU-plannen: "Fossiele subsidies zo snel mogelijk afschaffen"

Het was een opvallend moment tijdens wetgevingsoverleg over de Nederlandse belastingplannen voor de glastuinbouw. Toen het over 'weglekrisico's' ging en het gevaar dat de glastuinbouw naar het buitenland trekt, wees staatssecretaris Van Rij naar Europa: "De nieuwe klimaatcommissaris heeft ambitieuze doelen." De Kamerleden in de zaal tijdens het wetgevingsoverleg reageerden lachend.

Zonder zijn naam te noemen, refereerde de staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst namelijk naar Wopke Hoekstra. Die deed onlangs 'klimaatexamen' in het Europees Parlement en dinsdag voor het eerst officiële plannen van de Europese Commissie presenteerde. Hoekstra volgt Timmermans op als Eurocommissaris namens Nederland.

Van Rij wilde ermee zeggen dat in Nederland de teugels worden aangehaald als het over gebruik van fossiele brandstoffen en beperking van emissies gaat, maar dat ook andere EU-lidstaten daaraan vroeg of laat moeten geloven.

De Europese Commissie wil de eigen windenergie-industrie aanzwengelen, zo deelde Hoekstra dinsdag mee in een actieplan, schrijft de NOS.

Ook werden energiecijfers gepubliceerd. De EU stootte vorig jaar 32,5 procent minder broeikasgassen uit dan in 1990. Het doel is dat die reductie over zes jaar 55 procent is. Toch gaan er in de EU nog altijd veel subsidies naar fossiele brandstoffen. Hoekstra bij de NOS: "In de toekomst zullen we de subsidies voor fossiele brandstoffen, die niet bestemd zijn om energie-armoede of de transitie te bevorderen, zo snel mogelijk moeten afschaffen."


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.