Aantal land- en tuinbouwbedrijven daalt met 48% in 22 jaar

Het totale aantal Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven daalt al enkele decennia. Het aantal grote bedrijven (met een standaardopbrengst van 500 duizend euro en meer) is echter toegenomen van 7,7 duizend in 2000 tot 13,1 duizend in 2022. Het Compendium voor de Leefomgeving licht de cijfers toe.


Het aantal land- en tuinbouwbedrijven naar economische omvang.

Stijging economische omvang van land- en tuinbouwbedrijven
In 2000 waren er nog 97,4 duizend land- en tuinbouwbouwbedrijven. In 2022 is het aantal afgenomen tot 51 duizend, een daling van 48 procent in 22 jaar. De gemiddelde economische omvang van de bedrijven - gemeten als standaardopbrengst - stijgt gestaag. In 2000 bedroeg de gemiddelde standaardopbrengst (SO) van een land- en tuinbouwbedrijf 194 duizend euro. In 2022 is de gemiddelde SO toegenomen tot 493 duizend euro, een ruime verdubbeling.


Land- en tuinbouwbedrijven naar economische omvang per provincie, 2022.

Weinig kleine bedrijven in Flevoland, veel grote bedrijven in Zuid-Holland
De verdeling van de economische omvang van alle bedrijven per provincie laat twee opvallende verschillen zien. In de provincie Flevoland komen relatief weinig kleine bedrijven (minder dan 25 duizend euro SO) voor. In de provincies Zuid-Holland, Flevoland en Friesland komen relatief veel grote bedrijven (500 duizend euro SO en meer) voor. In Zuid-Holland gaat het dan vooral om glastuinbouwbedrijven.


Het aantal land- en tuinbouwbedrijven naar oppervlakte cultuurgrond.

Bedrijfsgrootte sterk toegenomen
In de periode 2000-2022 is het aantal land- en tuinbouwbedrijven veel meer afgenomen (48 procent) dan de totale oppervlakte cultuurgrond (9 procent). In die periode heeft er een flinke schaalvergroting plaatsgevonden. In 2000 hadden land- en tuinbouwbedrijven gemiddeld 20 hectare cultuurgrond. In 2022 is dat gemiddelde 35 hectare geworden, een stijging van bijna 75 procent.


Land- en tuinbouwbedrijven naar oppervlakte cultuurgrond per provincie, 2022.

Bedrijven met veel landbouwgrond vooral in het noorden
Bedrijven met minimaal 30 hectare landbouwgrond komen relatief veel voor in de noordelijke provincies Groningen (68 procent), Friesland (67 procent), Flevoland (62 procent) en in de provincie Drenthe (58 procent) en Zeeland (51 procent). In Zuid-Holland is ruim een derde (37 procent) van de bedrijven kleiner dan 5 hectare. Een deel van deze bedrijven bestaat uit glastuinbouwbedrijven, die met relatief weinig cultuurgrond toe kunnen. Weinig bedrijven met minder dan 5 hectare cultuurgrond komen voor in Flevoland (7 procent), Friesland (8 procent) en Groningen (8 procent). Deze provincies kennen dan ook weinig glastuinbouw.

Bron: Copendium voor de Leefomgeving


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.