Europese Commissie verschuift datum verplichte smart tacho 2 nieuwe voertuigen

De Europese Commissie geeft uitstel tot eind dit jaar voor nieuwe vrachtauto’s en touringcars om te worden uitgerust met de smart tacho 2. Door een tekort aan deze nieuwe tachografen dreigde nieuwe, schonere voertuigen aan de kant te blijven staan. Voertuigen vanaf 3500 kg totaalgewicht geregistreerd tussen 21 augustus en 31 december 2023 en uitgerust met een smart tacho 1 mogen nu achteraf uitgerust worden met een smart tacho 2, zo meldt evofenedex.

Oorspronkelijk was 21 augustus de uiterste registratiedatum. Alle voertuigen die na die datum zouden worden geregistreerd moesten de nieuwe smart tacho 2 aan boord hebben. Door een tekort aan onderdelen is dat niet mogelijk en bleven nieuwe voertuigen onnodig langs de kant staan, tot frustratie van ondernemers. In augustus pleitte de IRU al voor uitstel. De smart tacho 2 moet voor internationaal vervoer voor 19 augustus 2025 geïnstalleerd zijn.

Internationale respijtperiode
Verschillende lidstaten hadden al een respijtperiode voor eigen grondgebied ingesteld, maar door een geharmoniseerde aanpak vanuit EU geldt dit nu internationaal. Nederland had al maatregelen genomen om voertuigen die gereed zouden zijn na 21 augustus 2023 een datum eerste toelating te geven van voor 21 augustus 2023. Daarmee zouden ze nog voorzien kunnen worden van een smart tacho 1. Registratie van deze voertuigen moest voor 21 augustus 2023 plaatsvinden.

Bron: evofenedex


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.