Energie-update: Gasprijs blijft rond 50 euro bewegen

Als telers op termijn toch van het gas af gaan, wat doet die gasprijs er dan toch toe? Gekheid natuurlijk, want zo snel als dat sommige partijen de sector van het gas af lijken te willen, zo snel gaat het niet kunnen. Toch maar weer een update over gasprijzen dus in deze update, met een rond de 50 euro schommelde TTF-gasprijs voor het dichtstbijzijnde maandcontract.


TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 22 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

De gasprijs zakte maandagmiddag even tot onder de 50 euro. BNR wijst als aanleiding hiervoor op het uitblijven van een Israëlisch grondoffensief in de oorlog. Maandag sloot de gasprijs uiteindelijk toch weer boven de 50 euro af en ook dinsdagochtend ligt de gasprijs boven de 50 euro. Daarmee is er een hele lichte prijsstijging te zien.

De lange termijngasprijzen stijgen ook lichtjes door. Q1 2024 ligt op 57,6 euro, Q1 2025 ligt dinsdagochtend op 58,5 euro en Q1 2026 op 46,0 euro.

De EPEX-elektriciteitsdagprijs ligt dinsdag op ruim 115 euro. Zo'n 9 euro lager dan maandag.

De wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen zal naar verwachting in 2030 een piek bereiken. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn jaarlijkse World Energy Outlook.

De benzineprijs is aan het dalen, terwijl de olieprijs juist stijgt. De daling is met name te danken aan de lagere olieprijs, benadrukt Noud Broekhof van BNR Mobility. "Die stond begin oktober vrij laag, vanwege de vrees voor hogere rentes en een economische dip. Inmiddels is die prijs weer sterk gestegen. Wonderwel blijft de prijs aan de pomp nog wel bespaard." De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs in Nederland ligt dinsdag op 2,182 euro voor 1 liter Euro95 en 2,040 voor diesel.

Energieprofessor Martien Visser laat in de afgelopen anderhalve maand de pieken en dalen zien in de day-ahead-elektriciteitsprijs.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.