Plan verduurzaming substraten bij Klasmann-Deilmann

Op 18 november 2022 is door 15 partijen het convenant voor verdere versnelling van de reductie milieu-impact potgrond en substraten. Doelstelling in het convenant was doelstelling om het percentage hernieuwbare grondstoffen te verhogen. Het aandeel veen moet naar beneden en worden vervangen door hernieuwbare grondstoffen.

Voor de professionele markt liggen de doelstellingen voor 2025 op 35% en wordt er onderzoek gedaan naar een ambitieus haalbare doelstelling voor 2030. De substraten voor de consumentenmarkt bestaan in 2025 voor 60% en in 2030 voor 85 % uit hernieuwbare grondstoffen.

Wereldwijd is ook door Klasmann-Deilmann de transitie naar hernieuwbare grondstoffen voor substraten ingezet. Strengere eisen van overheden en gebruikers versnellen de innovatiekracht in deze transitie. Tijdsdruk voor een goed voorbereidde overgang, maar ook uitdagingen als beschikbaarheid van grondstoffen en verandering van teeltwijze, roepen om aandacht.

Substraten leren begrijpen
Regelgeving en marktontwikkelingen in West-Europa stimuleren Klasmann-Deilmann Benelux om in een hogere versnelling te gaan. Op dit moment wordt nader praktijkonderzoek gedaan naar de weg om te groeien naar het gebruik van 50% en 100% hernieuwbare grondstoffen in substraten. Het in dit traject opdoen van kennis én het daarmee beantwoorden van vragen uit de markt, zijn een belangrijk punt van aandacht.

Onderzoeksresultaten
Aan de hand van Log & Solve, de teeltmonitoring tool die Klasmann-Deilmann heeft ontwikkeld, worden de onderzoeken nauwkeurig opgevolgd en worden de nieuwe inzichten verkregen. De sensoren die bij de tests worden gebruikt, monitoren ook de vochtigheid in de pot. Dit geeft inzicht in het gedrag van belangrijke factoren bij de groei van een plant op verschillende samenstellingen van substraat. Ook worden regelmatig grondmonsters genomen. Uit het onderzoek naar de impact van telen op een hoog percentage hernieuwbare grondstoffen in het substraat, blijkt dat watergift en bemesting anders moeten worden toegepast. Water geven moet regelmatiger en bemesting moet in bepaalde plantstadia worden verhoogd.

Verzekeren grondstoffen
Beschikbaarheid van de hernieuwbare grondstoffen is nodig om de transitie in gang te zetten. Klasmann-Deilmann heeft de afgelopen jaren met grote stappen op ingezet door het installeren van houtvezelinstallaties, het aangaan van partnerships met composteringsbedrijven en door toetreding tot de kokosproductie. Op dit moment werkt Klasmann-Deilmann nog aan een aantal nieuwe projecten waar de beschikbaarheid van hernieuwbare grondstoffen wordt uitgebreid.

Voor meer informatie:
Klasmann-Deilmann Group
Nieuwe Waterwegstraat 34
3115 HE Schiedam
Tel.: +31 (0)10 4272170
info.benelux@klasmann-deilmann.com
www.klasmann-deilmann.com/nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.