Artemis roept om snellere toelating groene gewasbeschermingsmiddelen

Brancheorganisatie Artemis verbaast zich over een uitspraak van demissionair minister Adema over het achterblijven van groene gewasbeschermingsmiddelen. De minister van LNV deed de uitspraak in het commissiedebat gewasbeschermingsmiddelen op 10 oktober.

Binnen Artemis en haar leden vinden onderzoek en innovatie plaats naar nieuwe mogelijkheden voor biologische gewasbescherming, repliceert de brancheorganisatie. Dit vergt van bedrijven capaciteit en investeringen, waardoor er veel nieuwe stoffen en middelen in ontwikkeling zijn.

Dit blijkt ook uit het jaarverslag van Ctgb: van de 29 nieuwe werkzame stoffen die het Ctgb voor Europa beoordeelt is ongeveer 70% 'groen'. Daarnaast blijkt uit een Europese survey bij de industrie dat er 129 groene stoffen/middelen in de pijplijn zitten.

Wegnemen wachttijden en versnelling toelatingsprocedure cruciaal
Om de overgang naar duurzame teeltpraktijken te verwezenlijken, zijn echter doorbraken in procedures nodig om deze sneller beschikbaar te maken voor tuinders. De lange wachttijden (3 jaar!) alvorens dossiers in behandeling worden genomen alsmede toenemende overschrijdingen van de wettelijke termijnen voor stof- en middelaanvraag moeten worden weggenomen.

Een dergelijke lange toelatingsprocedure kan geen bedrijfstak dragen. Middels drie aangenomen moties heeft de Tweede Kamer zich bijna voltallig achter de producenten van biologische gewasbeschermingsmiddelen geschaard.

Moties voor versnelling vergroening
Middels een motie van Krul (CDA), Vedder (CDA), Grinwis (CU), Bisschop (SGP) en Van der Plas (BBB) wordt de regering verzocht de doorlooptijden van het toelatingsproces inzichtelijk te maken en de wachttijden voor het in behandeling nemen van aanvragen van groene middelen aanzienlijk te verkorten middels het vergroten van de beoordelingscapaciteit.

Ook de motie van Bisschop (SGP) en Van der Plas (BBB) wordt verzocht dat biologische en laagrisicomiddelen veel eerder in behandeling genomen worden en de beoordeling van groene middelen naar voren te halen, bijvoorbeeld door te prioriteren bij de herbeoordeling van bestaande middelen. Middels een motie Van Campen (VVD) en Van der Plas (BBB) is een oproep gedaan aan de regering om in contact te treden met Artemis om de duur van het registratieproces van deze middelen te bespreken en het standpunt van de minister met betrekking tot de innovatiekracht van de branche te heroverwegen.

Inzet Artemis
Al jaren wordt door de land- en tuinbouwsectoren gepleit voor versnelling van het toelatingstraject. Dit jaar heeft Artemis als extra speerpunt opgenomen: "Communicatie naar politiek en maatschappij". Gestart is met gesprekken te voeren met Tweede Kamerleden en maatschappelijke organisaties. Daarnaast is een Position Paper opgesteld.

Bron: Artemis Natuurlijk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.