Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WUR investeert in transitie agrarische sector

Het Nationaal Groeifonds investeert 129 miljoen euro in het Re-Ge-NL programma. Met dat projectprogramma hoopt men de Nederlandse agrarische sector te transformeren naar een toekomstbestendige sector. Het programma is opgericht door een samenwerkingsverband van 54 bedrijven en organisaties, waaronder Wageningen University & Research. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maakt bekend dat het consortium Re-Ge-NL aan alle voorwaarden voor deze investering heeft voldaan en dat de toekenning van financiering daarmee definitief is.

Het concrete doel van Re-Ge-NL is om in 2030 met een aantal telers "repliceerbare bedrijfsmodellen" te ontwikkelen en in vijf focusgebieden de transitie naar regeneratieve land- en tuinbouw te maken, waarbij minimaal duizend telers betrokken zijn. Zij worden daarbij ondersteund door alle 54 partijen en mogelijke toekomstige partners in het consortium. Een tweede belangrijke doelstelling van Re-Ge-NL is het doorvoeren van onderwijsinnovaties gericht op regeneratieve land- en tuinbouw, waarmee in 2030 minimaal 10.000 (toekomstige) telers. Adviseurs en medewerkers van keten- en gebiedspartijen zullen worden opgeleid of omgeschoold. Het doel is om rendabele land- en tuinbouw met een positieve impact op natuur en klimaat de nieuwe standaard in Nederland.

Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit:
“De transitie naar een duurzame land- en tuinbouw is alleen mogelijk als we samenwerken, met zowel telers als ketenpartijen, kennisinstellingen, financiële instellingen en onderwijs. Daarom ben ik blij dat wij als overheid mooie initiatieven kunnen steunen zoals het Re-Ge-NL programma, waarin 54 partijen samenwerken om telers te ondersteunen bij het realiseren van een toekomstbestendige land- en tuinbouw.”

Wouter-Jan Schouten, Themadirecteur Duurzame Landbouw bij Next Food Collective en architect van het Re-Ge-NL programma:
“Wij zijn enorm blij met de financiële steun van het NGF en het vertrouwen van de minister en alle consortiumpartners. Dit geeft ons de kans om echte stappen te zetten richting een regeneratieve en duurzame land- en tuinbouwsector in Nederland. Samen gaan we ervoor zorgen dat duurzame land- en tuinbouw met een positieve impact op natuur en klimaat de nieuwe standaard wordt.”

Regeneratieve land- en tuinbouw combineert voedselproductie met ecosysteemherstel, verbetering van de bodemvruchtbaarheid, waterbeheer en biodiversiteit. Daarnaast kan regeneratieve land- en tuinbouw een positieve bijdrage leveren aan de sociale en economische positie van telers. Hiermee speelt het in op de groeiende vraag naar duurzame voedselproductie en draagt ​​het bij aan het oplossen van de bredere milieuproblemen van de Nederlandse land- en tuinbouw.

Bron: WUR

Publicatiedatum: