Energie-update: Eerste stookweek was ook 'elektrolyserweek'

Negatieve stroomprijzen bleven voor de verandering weer een keertje uit dit weekend. De gasprijs blijft rond de 50 euro hangen. Het gasverbruik steeg afgelopen week hard en een verlenging van het gasprijsplafond wordt in de EU overwogen. In deze nieuwe energie-update zetten we het weer een op een rijtje.


TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 20 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Het stookseizoen is afgelopen week, voor consumenten dan, toch echt begonnen. Dat is, vanwege een warm najaar, later dan gebruikelijk, melden gasbedrijven bij Nu.nl.

De gemiddelde EPEX-elektriciteitsprijs maandag ligt op ruim 124 euro. Ondanks het uitblijven van negatieve uurprijzen lag de dagprijs zowel op zaterdag als op zondag de helft lager dan vandaag.

Geen negatieve uurprijzen dus dit weekend, maar wel onbalanspieken op het zwaar geteisterde elektriciteitsnet waarover dagelijks berichten naar buiten komen. Het net zit vol (met inmiddels zelfs een meldpunt netcongestie tot gevolg).

Zaterdagavond laat zorgde een overschot tot een onbalansprijs van 1856 euro per megawattuur. Zondagochtend schoot de prijs vanwege een tekort omhoog tot 1851 euro per megawattuur, zo leren TenneT-data. De bekritiseerde gasgebruikende wkk's van tuinders kwamen op deze momenten weer goed van pas om het net te helpen balanceren.

Hoewel de elektriciteitsprijs afgelopen week nauwelijks onder '0' kwam en dit weekend helemaal niet, was het wel een goede 'elektrolyserweek'. Daarop wijst energieprofessor Martien Visser op X, voorheen Twitter.

De Europese Commissie overweegt het prijsplafond voor aardgas in de Europese Unie langer in stand te houden, zeggen bronnen tegen zakenkrant Financial Times. Door de oorlog in Israël vreest de commissie dat de gasprijs deze winter opnieuw flink kan stijgen. Nu.nl deelt het bericht.

Het huidige plafond ligt op 180 euro per megawattuur. Het plafond gaat in als de gasprijs drie werkdagen of langer boven de limiet uitkomt en die prijs bovendien drie dagen minstens 35 euro hoger ligt dan de wereldwijde richtprijs voor vloeibaar gemaakt gas (lng).


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.