Glastuinbouw geeft geothermieprojecten financiële zekerheid

Op de Geothermiedag van 10 oktober, die speciaal voor gemeenten en provincies werd georganiseerd door EBN en Stichting Warmtenetwerk, kwamen belangrijke aspecten van aardwarmte en warmtenetten aan bod. Warmtenetwerk doet verslag, onder meer van een bijdrage van Luc Brugman namens HVC. Hij sprak over de businesscase van geothermie in een presentatie met als titel: Geothermie heeft geen businesscase.

Het ontwikkelen van geothermieprojecten gebeurt op dit moment voornamelijk in samenhang met glastuinbouw, omdat je op die manier alvast verzekerd bent van grote afnemers, vertelde hij. Dit biedt een grotere financiële zekerheid. “Het onderzoek naar financiering van geothermieprojecten kost ongeveer een jaar. Daarbij vragen financiers om zekerheden, in een wereld vol onzekerheden”, stelt Luc.

Dat is een uitdaging; in zijn presentatie laat Luc zien hoe je de onzekerheden van geothermie kunt balanceren in combinatie met risicomanagement.

Ook woningen
Hoe kun je nu bepalen welke duurzame bron je gaat inzetten, geothermie of een andere bron(nenmix)? Daar heeft HVC een strategie voor: “Hoe meer infrastructuur we hebben, hoe meer we kunnen kiezen. We schuiven het keuzemoment van de bron wat naar achter in de tijd. Wat je ook kiest, je hebt in ieder geval áltijd aansluitingen nodig, dus een warmtenet. De afnemers en hun warmtevraag staan centraal. Daarbij bepalen we het éérst het omslagpunt van het aantal benodigde aansluitingen, dat nodig is voor geothermie.” Zijn hele presentatie terugkijken kan hier.

De ontwikkelingen met geothermie gaan hard in Westland. Met de glastuinbouw als vliegwiel is het nu ook mogelijk om woonwijken te verduurzamen met het warmtenet in Westland, vertelde Cees Wagemaker, gebiedsontwikkelaar warmte, onlangs bij de WOS.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.