Vanaf 2010 is de Vlaamse land- en tuinbouw door warmte-krachtkoppelingsinstallaties en zonnepanelen een nettoproducent van elektriciteit geworden. De sector bracht in 2021 5.102 TJ meer op het net dan dat hij afneemt. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de glastuinbouw.
In 2021 zetten Vlaamse glastuinbouwbedrijven 7.801 TJ door WKK’s geproduceerde elektriciteit op het net. Met hulp van VLIF-investeringssteun en de WKK- en groenestroomcertificatenregeling groeide het aantal WKK's.
De complete Vlaamse land- tuinbouwsector produceerde in 2021 door de WKK-installaties in eigen beheer netto 10.610 TJ elektriciteit. Van deze geproduceerde energie verkoopt de sector 8.583 TJ aan het net, de overige 2.027 TJ verbruiken de bedrijven zelf.
De grootste energiegebruiker blijkt de glasgroenteteler onder glas.
*vanaf 2018 vallen witloofbedrijven onder 'overige tuinbouw'
In een update van de cijfers over de energiebalans van de glastuinbouwsector gaat het ook over aardgas. Sinds 2012 is het gebruik ervan in Terajoules met 76% gestegen. Aardgas is de dominante energiedrager voor WKK-installaties in de glastuinbouw. Lichte stookolie is goed voor 2%. Biomassa en steenkool nemen telkens 1% voor hun rekening. Warmte wordt slechts beperkt aangekocht omdat er weinig WKK-installaties in samenwerking met een elektriciteitsproducent zijn.
* evolutie grotendeels te wijten aan WKK
** LPG en andere en benzine worden samengenomen omdat het energiegebruik laag is of omdat de extrapolatie gebaseerd is op minder dan 6 enquête-bedrijven
Bron: Departement Landbouw en Visserij – Landbouwcijfers: www.vlaanderen.be/landbouwcijfers