Westland Plant installeert 2500 m2 in glasdek geïntegreerde zonnepanelen

Tholen - Bij Westland Plant in Kwintsheul zijn niet minder dan 2500 m2 zonnepanelen geplaatst. De installatie is bijzonder omdat het panelen betreft die in het glas geïntegreerd zijn, zodat er alsnog licht de verwerkingsruimte binnenkomt. Op dit moment wordt het geheel aangesloten en vanaf heden hoopt Peet Zwinkels voor wat betreft de energiebehoefte van het bedrijf zelf het overgrote deel van het jaar zelfvoorzienend te zijn.

De stegdoppelplaten op de schuur waren aan vervanging toe, vertelt Peet, en omdat de wens en noodzaak gevoeld wordt de bedrijfsvoering verder te verduurzamen werd verder gekeken dan simpelweg nieuwe platen. “Ik kwam in contact met TST en het bleek goed mogelijk om in glas geïntegreerde zonnepanelen te monteren, die bovendien in de bestaande sponningen pasten. Dat maakte de investering interessant. We hopen straks op jaarbasis 400.000 kWh te produceren.”

Momenteel kan Peet niet op het net terugleveren (want vol). Hij kijkt daarom naar mogelijkheden de opgewekte stroom op te slaan en dat kan op twee manieren. “We zouden er warmte van kunnen maken en dat bufferen, maar dat is in ons geval niet logisch, te meer omdat we onze warmte al geleverd krijgen van de plaatselijke aardwarmtebron. Ik denk eigenlijk vooral aan batterijen. Dan kunnen we overdag de stroom opslaan en deze in de daluren weer gebruiken."

De panelen moeten in de zomer, behalve voor energie natuurlijk, ook zorgen voor een iets koelere werkplaats. Hoewel ze logischerwijs licht afvangen is het toch ook licht binnen, bij helder weer kun je er zonder extra verlichting goed werken. Van de bovenkant zijn de cellen zwart, maar aan de binnenzijde zijn ze met een wit folie afgewerkt, wat ook maakt dat het binnen licht oogt. De montage is van A tot Z verzorgd door TST.

Een monteur van TST is bezig met de aansluiting. Voor het geheel wordt niet minder dan 15K kabels gebruikt

Westland Plant is sinds jaar en dag een grote speler in de Spathiphyllum. Op een areaal van 6 ha worden de planten volautomatisch geteeld, er werkt niemand in de kas. De teelt geschiedt volledig biologisch, de planten vinden hun weg naar klanten door heel Europa en worden in grote meerderheid verkocht onder het label van Air So Pure.

Voor meer informatie:
Westland Plant
Peet Zwinkels
Hoenderparklaan 137-B
2295 ND Kwintsheul
sales@westlandplant.nl
www.airsopure.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.