Energie-update: Gasprijs zakt weer terug

Net geen 54 euro per megawattuur was de prijspiek voor gas op de TTF afgelopen week. Inmiddels is de prijs weer terug aan het zakken, tot vroeg op de dinsdagochtend 47 euro. De elektriciteitsprijs voor vandaag ligt met ruim 123 euro wel hoog, al lag de prijs maandag met ruim 141 euro nog hoger.


TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 13 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

De transportkosten voor windenergie die opgewekt is op zee en die naar land moet worden getransporteerd vallen hoger uit dan eerst verwacht. Minister Jetten van Klimaat en Energie rekent dat de Tweede Kamer voor in een update over wind op zee.

Ook over windenergie: een artikel van EenVandaag. Inflatie en renteverhogingen maken het bouwers van windparken op zee moeilijk. "Er is eigenlijk te weinig terugverdientijd", stellen zij.

Waar de totale kosten voor de periode 2032-2057 vorig jaar werden geraamd op gemiddeld ruim € 2 miljard per jaar, komen deze nu uit op circa € 3,6 miljard per jaar. Dit komt neer op gemiddeld € 0,038 per getransporteerde kilowattuur (kWh) over het net op zee. Na 2057 nemen de kosten substantieel af in de periode tot en met 2062, omdat het net op zee dan geheel is afgeschreven.

Netbeheer Nederland stelt in een rapport met de blik op 2050 voor de opwekpiek van zonnepanelen met een kleine omvormer af te toppen. Curtailment heeft dat. Minder pieken zou goed zijn voor het elektriciteitsnet. De andere kant van de medaille is dat er in zonnepanelen is geïnvesteerd die niet maximaal zouden mogen draaien van netbeheerders. Klinkt tegenstrijdig.

Vlaanderen stopt sneller met subsidies op zonnepanelen. Ook zonder subsidie blijft de terugverdientijd onder de door de overheid gewenste 10 jaar.

Duitsland heeft een van zijn stilgelegde kolencentrales weer opgestart. Aanleiding is de koudegolf in het land. Andere oorzaak is de stopzetting van de levering van Russisch gas, schrijft Nu.nl. De centrale werd in 2018 stilgelegd. Vorig jaar gaf de Duitse overheid groen licht om hem weer op te starten om stroomproblemen tijdens de wintermaanden te voorkomen. Dat gebeurde nadat de levering van gas uit de Russische pijpleiding was stopgezet.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.