Sector sierteelt onder glas in België laat na dipje herstel zien in 2023

In alle subsectoren van de tuinbouw is een stijging van de conjunctuur index waargenomen. De meest opvallende toename is te zien in de sector sierteelt onder glas. Deze sector herstelt verder van de slechte conjunctuur in het najaar van 2022. Ook de sector groenten onder glas in België laat een stijgende lijn zien. Wat verder opvalt is dat tuinders een toenemende belemmering vanuit de overheid ervaren. Dat aandeel neemt de afgelopen jaren met meer dan 20% toe. Dat blijkt uit cijfers van het Departement Landbouw & Visserij over de Vlaamse Land- en Tuinbouw.

De conjuctuurindex van de Vlaamse land- en tuinbouw zit in het najaar van 2023 in licht dalende lijn. In vergelijking met het voorjaar is de tevredenheid over de afgelopen zes maanden weliswaar gestegen dankzij de dalende energie- en inputprijzen, maar het Departement Landbouw & Visserij verwacht de komende zes maanden opnieuw een neerwaartse trend.

In het najaar van 2023 is de conjunctuurindex gedaald van 82 naar 80. De tevredenheid over de afgelopen 6 maanden ging van 84 naar 88. Het toekomstperspectief zakte van 79 naar 72. De conjuctuurindex geeft het gevoel van tuinbouwers weer: hoe beschouwen ze de afgelopen periode en wat verwachten ze van de toekomstige periode? De conjuctuurindex kan gaan van 0 (alle landbouwers zeer negatief) tot 200 (alle landbouwers zeer positief). Als de conjuctuurindex 100 is zijn er evenveel negatieve als positieve antwoorden.


De afgelopen jaren bleef de conjuctuurindex redelijk constant.

In alle sub-sectoren van de tuinbouw is een stijging van de index waargenomen. De meest opvallende toename is te zien in de sector sierteelt onder glas. Deze sector herstelt verder van de slechte conjunctuur in het najaar van 2022.


In de grafiek is het herstel van de sector sierteelt onder glas goed te zien.


Ook in de sector groenten onder glas was in 2022 een dipje te zien. Ook deze sector herstelt verder in 2023.

Het aandeel van tuinbouwers die het komende jaar investeringen plannen, wijzigt amper in 2023. Alleen in sectoren waar de prijsvorming goed is gegaan, kennen een stijging in de gelande investeringen.


In de grafiek is aan de constante lijnen goed te zien dat het aantal investeringen stabiel is gebleven in de afgelopen jaren.

Belemmeringen
Het aandeel land- en tuinbouwers die de afgelopen zes maanden belemmering hebben ondervonden stijgt tot 90%. Opvallend is dat de beperking van overheidswege op het hoogste punt staan sinds het begin van de enquêtes in 2007 en sinds dit voorjaar de grootste belemmering zijn voor tuinbouwers. Het stikstofdossiers speelt bijvoorbeeld een centrale rol en zorgt voor onzekerheid over de toekomst van individuele bedrijven. Het goedkeuringsproces voor het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid 2023-2027 duurde lang en het Vlaamse GLB-Strategisch Plan werd pas in maart door de Vlaamse Regering goedgekeurd.


Opvallend is de stijgende lijn in het aandeel Vlaamse tuinbouwers die in de afgelopen zes maanden belemmeringen vanuit de overheid ervaarden.


Over het algemeen is te zien dat het percentage tuinders toeneemt die een belemmering ervaren.

Bron: Departement Landbouw & Visserij


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.