Incidenten met gewasbeschermingsmiddelen voorkomen

Op vrijdag 13 oktober werden door het FAVV, Belplant, Phybelco, Phytosystem, Phytodis, Boerenbond, ABS, VBT en FWA een memorandum van overeenstemming ondertekend. Het gaat om het Memorandum van overeenstemming over de opvolging van incidenten gelinkt aan gewasbeschermingsmiddelen en producten met een gewasbeschermende werking. Door samenwerkingen met zowel het FAVV als deze sectororganisaties moet de samenwerking tussen alle partijen verbeterd worden en dat moet voor een nog veiligere productie zorgen.

Gewasbeschermingsmiddelen zijn nuttig in het kader van voedselzekerheid, omdat ze plantenziekten en insecten bestrijden. Deze stoffen zijn onschadelijk voor mens en milieu als ze met de juiste kennis van zaken en volgens goede landbouwpraktijken worden gebruikt. De handel en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is sterk gereguleerd. In Europa werkt men met een toelatingssysteem: elk gewasbeschermingsmiddel dat op de Europese markt komt moet een toelating krijgen.


Het memorandum.

In het verleden zorgden een aantal incidenten met gewasbeschermingsmiddelen voor een grote impact op de landbouwsector en de voedselketen. Bijvoorbeeld door een verontreiniging met niet-toegelaten actieve stoffen. Als dit midden in het oogstseizoen wordt ontdekt kan dit een gevolg hebben voor de oogst en leiden tot verliezen voor de telers en de hele land- en tuinbouwsector.

In 2020 werden de handen in elkaar geslagen voor het opstellen van een memorandum die niet alleen de sector, maar ook onrechtstreeks de consument een betere bescherming biedt bij incidenten met gewasbeschermingsmiddelen.


Herman Diricks

Het FAVV en de belanghebbende sectororganisaties (producenten van gewasbeschermingsmiddelen, verdelers en gebruikers ervan) stelden verschillende engagementen op die zowel op proactief vlak een verkeerd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen trachten te voorkomen; als trachten de gevolgen voor gebruikers, indien zich toch een incident zou voordoen, te beperken.

Het memorandum houdt onder meer de volgende verbintenissen in:

  • Het op de markt brengen en/of het gebruik van niet-conforme gewasbeschermingsmiddelen voorkomen door de kennis over deze producten te verhogen. Er wordt enerzijds ingezet op het informeren maar anderzijds ook op het verhogen van de autocontrole.
  • Niet-conforme gewasbeschermingsmiddelen die een potentieel risico voor de volksgezondheid of de voedselveiligheid vormen zo vroeg mogelijk detecteren zodat er snel kan worden ingegrepen. De stalen die een mogelijk voedselveiligheidsrisico kunnen aantonen, zullen prioritair door de labo’s worden geanalyseerd. Indien er een vermoeden is van een probleem, zullen de partijen kunnen beslissen over extra impact beperkende maatregelen in een gezamenlijk overleg tussen de belanghebbenden. Maatregelen die noodzakelijk zijn om de consument te beschermen kunnen echter altijd door het FAVV eenzijdig opgelegd worden.
  • Ontwikkeling van een digitale traceerbaarheid en een track & trace-systeem. Op die manier kan men bij mogelijke incidenten makkelijker de problematische producten identificeren.
  • Communicatie & samenwerking bevorderen door het oprichten van een platform met alle belanghebbenden waar onder andere jaarlijks de resultaten van alle (auto)controles worden besproken.


De ondertekenaars.

FAVV en controle op gewasbeschermingsmiddelen
Jaarlijks controleert het FAVV de aanwezigheid en het residugehalte van gewasbeschermingsmiddelen in levensmiddelen. In 2022 werden 5.511 monsters van groenten en fruit, granen en andere producten van plantaardige en dierlijke oorsprong gecontroleerd. 97% voldeed aan de wettelijke normen.

Daarnaast werden in 2022 ook 82 gewasbeschermingsmiddelen zelf geanalyseerd om de conformiteit aan de voorwaarden van hun toelating na te kijken). 98,1% van deze controles waren conform.

Bron: FAVV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.