Energie-update: 19 negatieve uren op de elektriciteitsmarkt

De TTF-gasprijs sloot vrijdag voor het novembercontract net onder de 54 euro per megawattuur af. Maandag is de markt op 51,5 euro geopend. Het wordt spannend of de prijs deze week nog verder door kan stijgen.

Dat de uurprijzen voor elektriciteit kunnen dalen, dat bleek dit weekend maar weer eens. Zowel zaterdag als zondag lagen de prijzen grote delen van de dag dichtbij of onder '0' dankzij veel hernieuwbare opwek uit wind en zon. In totaal 19 uren hadden een negatieve prijs.


TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 13 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Energietrendwatcher Jan Willem Zwang van Stratergy wijst op een unicum: een negatieve stroomprijs tussen 23u-00u op 13 oktober.

De harde wind op zaterdag was niet onverwacht. Grote onbalanspieken op de elektriciteitsmarkt bleven uit. Zondag werd om 16.30 wel een piek tot 1835 euro per megawattuur genoteerd, zo leren TenneT-data.

In het Financieele Dagblad trekt men nog maar eens de conclusie dat de energiemarkt vaak nogal overtrokken reageert op nieuws. "De staat van de huidige Europese gasvoorraad is zeer comfortabel, maar er zijn slechts één of twee schokken nodig om de markt te verstoren", zegt Warren Patterson, grondstoffenanalist bij ING, in de krant.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.