Nieuwe generatie aan het roer bij Bygrowers A/S

Tien jaar gelden werd Bygrowers A/S opgericht door een fusie van Gartneriet Kærby en Gartneriet Abildgaard, waardoor het één van de grootste kwekerijen in Scandinavië werd. Hun strategie is anders dan veel andere Europese bedrijven, maar bleek succesvol te zijn en zorgde voor een geslaagde fusie. In de loop der jaren zijn ze gegroeid en met ingang van 1 januari 2024 zal er een generatiewisseling plaatsvinden in het Deense bedrijf. In dit artikel vertelt toekomstige CEO Nicolai Abildgaard meer over het bedrijf, de strategie en de generatiewisseling.


Preben Damm, Nicolai Abildgaard en Claus Petersen.

Waarom een groot assortiment planten?
Toen de twee kwekerijen in 2014 fuseerden, besloten ze een andere strategie te volgen dan veel andere Europese kwekers. "We besloten om veel verschillende gewassen te kweken. Anderen in de sector vroegen ons waarom we niet besloten om grote hoeveelheden van slechts één of twee gewassen te kweken. Maar aangezien we het merendeel van onze producten verkopen aan retailhandelaren in Scandinavië, willen we hen een groot assortiment verschillende planten aanbieden. Wij kunnen hen bijvoorbeeld het hele jaar door voorzien van zomer- en seizoensplanten." Dit bleek een goede zet te zijn.

Eén van de grootste kwekers in Denemarken
Met een totale oppervlakte van 200.000 m² glas, 150 medewerkers en een teelt van meer dan 30 miljoen potplanten per jaar is Bygrowers één van de grootste kwekers geworden, met name op de Scandinavische markt. Ook aan andere landen in Europa leveren ze hun belangrijkste gewas, de Kalanchoë, dat ongeveer 50% van hun teelt uitmaakt.

Van drie naar één eigenaar
Sinds de fusie is het bedrijf geleid door de huidige eigenaren Claus Petersen, Preben Damm en Nicolai Abildgaard, elk met een derde van de aandelen. Begin volgend jaar gaan Claus Petersen en Preben Damm met pensioen na een lange carrière en verkopen ze twee derde van de aandelen aan Nicolai Abildgaard, die daarmee volledig eigenaar wordt van Bygrowers A/S.

Lang van te voren geplande generatiewisseling
De generatiewisseling maakt deel uit van de strategische plannen van het bedrijf van de afgelopen vijf jaar. Daarom is het voor alle betrokken partijen belangrijk dat de lang van te voren geplande generatiewisseling vanaf begin volgend jaar kan worden doorgevoerd. De dagelijkse werkzaamheden en alle medewerkers blijven doorgaan, met als enige verandering dat Nicolai Abildgaard nu de CEO van het bedrijf is. In 2024 zal Preben Damm een aantal projecttaken afronden, terwijl Claus Petersen lid van de raad van bestuur wordt.

Toekomst plannen
Nicolai Abildgaard vertelt dat er grote plannen voor de toekomst zijn. "Het belangrijkste is dat we de markt kunnen blijven voorzien. En niet alleen wij, maar ook de kleine kwekers om ons heen in Denemarken. De afgelopen jaren na de goede Covid-jaren zijn een uitdaging geweest met inflatie en hoge energiekosten, wat ertoe heeft geleid dat veel kwekers moesten stoppen of hun teelt verminderen. Het lijkt erop dat de markt nu enigszins in balans is. Te zien is dat veel kleinere Deens kwekerijen geen opvolger hebben en voor ons is het belangrijk dat deze kleine kwekerijen kunnen blijven bestaan zodat we samen de Scandinavische markt kunnen blijven bedienen."

Ontvangst op 12 december
Ter gelegenheid van de generatiewisseling organiseert Bygrowers A/S een receptie voor hun klanten, leveranciers, partners en collega's op dinsdag 12 december 2023, van 13.00 tot 17.00 uur. De receptie vindt plaats bij Allégaarden, Odensevej 104, 5290 Marslev, Denemarken. Registratie voor deelname is mogelijk via Mette Krag Petersen op mkp@bygrowers.dk tot uiterlijk dinsdag 28 november 2023.

Voor meer informatie:
Bygrowers A/S
www.bygrowers.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.