Minimum uurloon glastuinbouw moet omhoog

Eind dit jaar loopt de cao Glastuinbouw af. Dit betekent dit najaar opnieuw onderhandelen. Het uurloon en wettelijk minimumloon staan hierbij hoog op de agenda, deelt Glastuinbouw Nederland in een update.

Wettelijk minimum uurloon
In het loongebouw van de glastuinbouw is de entree van schaal B gekoppeld aan het wettelijk minimumloon. Per 1 januari 2024 veranderen de rekenregels voor het wettelijk minimum uurloon. Iedere werkgever moet voor het uurloon rekenen met 36 uur. Dit is ongeacht de duur van de werkweek in de cao, de in de glastuinbouw 38 uur. Deze nieuwe rekenregel betekent een extra verhoging van het uurloon in B1 van ruim 5%.

Verhoging wettelijk minimumloon 1-1-2024
Naast de nieuwe rekenregel voor het uurloon wordt het wettelijk minimumloon per 1 januari 2024 ook geïndexeerd. Onlangs is bekend geworden dat door de nieuwe rekenregels en de indexatie samen het nieuwe minimum uurloon op 1 januari 13,27 euro wordt.

Voor het loongebouw in de cao betekent dit dat zonder nieuwe cao afspraken de uurlonen in B1 tot en met B5, C1 en C2, D1 en D2 en tot slot E1 onder het minimum uurloon uitkomen. In deze schalen en treden zal in ieder geval vanaf 1 januari 13,27 euro per uur betaald moeten worden.

Prinsjesdag
Na Prinsjesdag kwam in de Tweede Kamer het gesprek op gang over armoede bestrijding. Eén van de oplossingsrichtingen is het extra verhogen van het wettelijk minimumloon. Na de verkiezingen zal pas meer duidelijkheid komen over deze plannen en mogelijk dus extra verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 juli.

De cao-onderhandelingen volgen
Glastuinbouw Nederland sluit samen met Plantum en LTO Nederland de cao af. Aan vakbondszijde nemen FNV en CNV vakmensen deel.

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.