Ondersteuning voor kleine windmolens op teeltbedrijf blijft bestaan

De Tweede Kamer heeft het initiatief genomen om de zogenaamde ISDE-subsidie voor kleine erfwindmolens te verlengen. Deze ondersteuning is belangrijk voor het stimuleren van duurzame energieopwekking voor tuinders op het platteland. Daardoor blijft de kleine erfwindmolen een rendabele investering.

In navolging van zijn voorganger Agnes Mulder, heeft Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) samen met Silvio Erkens (VVD) een amendement ingediend om deze subsidie voort te zetten. Na het debat van dinsdag 10 oktober lijkt een meerderheid zich al af te tekenen. Stemmingen volgen nog later dit jaar.

In 2019 is er tot en met 2023 budget voor de ISDE-subsidie gereserveerd. Dankzij de samenwerking met onder andere NWEA, FrieslandCampina en EAZ wind, is minister Jetten en een meerderheid in de Tweede Kamer overtuigd geraakt de subsidie te verlengen vanaf 2024. Het budget voor deze subsidie bedraagt 20 miljoen euro en wordt vanaf 2024 over meerdere jaren verdeeld.

De kleine erfwindmolen
In steeds meer provincies en gemeenten is het plaatsen van een kleine erfwindmolen mogelijk. Naar schatting zijn in Nederland al zo’n 700 tuinders doormiddel van een kleine erfwindmolens gedeeltelijk of volledig zelfvoorzienend in de energiebehoefte. Deze kleine erfwindmolens hebben een gelijkmatige opwek en ontlasten daarmee het energienet door decentrale energie opwek. Deze molens leveren een stevige bijdrage aan de verdere verduurzaming van het mkb- en agrarische bedrijf. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook een aanzienlijke besparing op de energierekening van de tuinder zelf.

Bron: LTO Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.