Blonk en Rabobank brengen footprint glastuinbouw in beeld

Rabobank gaat intensief samenwerken met Blonk om de CO2-footprint van Rabobank glastuinbouw klanten in kaart te brengen. Een goed inzicht in de milieubelasting van een (glastuinbouw-)bedrijf wordt steeds belangrijker, merken beide partijen die erop wijzen dat een CO2-footprintberekening 'daarvoor het gangbare instrument' is.

CO2 footprint
De CO2 footprint is een berekening om de uitstoot van broeikasgassen op bedrijfs- en productniveau in beeld te brengen. Het inzicht in deze footprint biedt de klanten van Rabobank mogelijkheden om verder te verduurzamen en daarnaast gebruikt de bank de uitkomsten om de gefinancierde emissies[1] van Rabobank zelf beter in kaart te brengen. Op dit moment wordt de mate van duurzaamheid per klant al in kaart gebracht en door de footprintberekening hieraan toe te voegen ontstaat een nog completer beeld.

‘Zo’n berekening is niet eenvoudig, maar start dus altijd met het in beeld krijgen van de bedrijfsgegevens van de tuinder. Met de ervaring en de hulpmiddelen van Blonk kunnen we dit op een eenvoudige en uniforme wijze doen', licht Katy van der Sande, directeur Food & Agri voor omgeving Leiden-Haaglanden bij Rabobank, toe.

Samenwerking Blonk en Rabobank
Blonk ontwikkelde een tool waarmee zij, op basis van specifieke gegevens van het glastuinbouwbedrijf, de footprint in kaart brengen. Nadine Mooren, Senior Sustainability Consultant bij Blonk: “Voor een duurzamere glastuinbouw sector, met een lagere CO2-footprint, begint alles met nauwkeurige monitoring. Met onze expertise helpen we Rabobank en hun klanten bij het verkrijgen van betrouwbare inzichten op basis van de laatste internationale ontwikkelingen en rekenregels.”

Van der Sande: ‘Op dit moment zien we dat er verschillende initiatieven worden ontwikkeld om CO2 footprint in kaart te brengen. Goed dat dit gebeurt, maar op dit moment kunnen de uitkomsten van deze berekeningen nog niet goed met elkaar vergeleken worden. Met de komst van Europese regels voor deze berekeningen zullen in de toekomst de verschillen veel kleiner worden. Gezien de urgentie van de klimaatcrisis zijn Rabobank en Blonk al wel gestart om de footprint in kaart te brengen. Waar mogelijk sluiten we aan op deze initiatieven om te komen tot een uniforme aanpak binnen de sector. Met deze tool krijgt de ondernemer direct inzicht in zijn eigen bedrijf en de afzonderlijke locaties.’

Footprint glastuinbouw
‘We gaan gefaseerd aan de slag en zijn gestart met een groep klanten in de glastuinbouw’, vertelt Cees van den Bos, themamanager F&A Klimaat. "De opgehaalde ervaringen gebruiken we om in de volgende fase het proces zo goed mogelijk te laten verlopen.’

Van de deelnemende bedrijven worden per locatie onder andere gegevens over oppervlakte, productie, energieverbruik, substraat en bemesting opgevraagd. Na validatie van de aangeleverde data wordt de footprint berekend en aan de klanten teruggekoppeld.

Na deze eerste fase, zal een volgende groep glastuinbouwklanten gevraagd worden om deel te nemen. We willen uiteindelijk de inzichten gebruiken om onze klanten niet alleen zicht op eigen emissies te geven, maar bijvoorbeeld hoe dit zich verhoudt tot branchegenoten."

[1] Gefinancierde emissies zijn de emissies die verbonden zijn aan de balans van Rabobank, waarover jaarlijks wordt gerapporteerd in het Impact Report.

Voor meer informatie:
Cees van den Bos
Rabobank
cees.van.den.bos@rabobank.nl
www.rabobank.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.