Waterhuishouding in plant en bodem optimaal in beeld met Virtuele Lysimeter

Voor telers met een grondgebonden gewas worden tools ontwikkeld waarmee zij de watergift kunnen afstemmen op de behoefte van het gewas. Zo kunnen ze streven naar minimale uitspoeling en daarmee voldoen aan de zogenaamde "zorgplicht" uit het activiteitenbesluit. De zgn. “Virtuele Lysimeter” (VL) is doorontwikkeld als een online tool en is opgebouwd uit een bodemmodel en een gewas-watermodel. Wim Voogt en Joseph Stoenner van de WUR hebben hier onderzoek naar gedaan.

Aan de hand van locatie-specifieke parameters van kas, gewas en bodem en actuele tijdreeksen van het kasklimaat wordt de dynamische waterbalans van het bodem-gewas systeem en van de vochtgehalten in de bodem in beeld gebracht. Ook wordt een advieswatergift gegenereerd. De VL is voor iedereen toegankelijk, individuele data zijn alleen op basis van inloggegevens in te zien. Een datakoppeling met de klimaatcomputer via LetsGrow.com of een API is vereist.

Het rapport is hier te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.