Van der Knaap

Proeven tonen mogelijkheden plantenteelt op substraat met een deel circulaire grondstoffen

Het onderzoek naar nieuwe, veilige, hernieuwbare en circulaire grondstoffen wordt steeds belangrijker. Daarom doet Van der Knaap in het eigen innovatiecentrum ‘de Kas’ al geruime tijd proeven met circulaire grondstoffen. Ofwel: materialen die worden hergebruikt. Dat je hierop een goede plant kunt telen, blijkt uit de verschillende succesvolle kasproeven die de afgelopen tijd zijn uitgevoerd.

Ontwikkeling circulaire grondstoffen
De verwachting is dat groeimedia, met name potgronden, voor sierteelt en boomkwekerij de komende jaren sterk gaan veranderen. Het gebruik van veen in deze groeimedia zal afnemen. Door het gebruik van alternatieven zonder veen krijgen potgronden een andere samenstelling en hierdoor veranderen dus ook de eigenschappen van de groeimedia. Bij het werken met nieuwe groeimedia is het belangrijk om rekening te houden met onder andere veiligheid, pH, voeding en fysische eigenschappen. Dit vraagt om aandacht van zowel substraatproducenten als van kwekers. Een teelt op nieuwe groeimedia kan, bijvoorbeeld op het gebied van bemesting en irrigatie, vragen om aanpassingen in de teeltwijze.

Om te kunnen beoordelen of een nieuwe grondstof potentie heeft, doet Van der Knaap groeitesten en voert men fysische en chemische analyses uit. Wanneer een grondstof deze testen goed heeft doorstaan, wordt een kasproef opgezet met een gewas om te zien hoe het substraat gedurende de teelt presteert. De afgelopen maanden zijn kasproeven uitgevoerd met substraten met een deel circulaire grondstoffen voor onder andere boomkwekerij, perkgoed en sierteelt.

(Kas)proeven
In de loop van vorig jaar werd een proef opgezet waarin de mogelijkheden van het gebruik van circulaire grondstoffen in substraten voor de boomkwekerij werden onderzocht. Op het buitenveld van het innovatiecentrum ‘de Kas’ werd gebruik gemaakt van het gewas Prunus in potmaat 19 cm. Hierin werden maar liefst zeven verschillende substraten getest met een kleiner aandeel veen of zelfs volledig bestaand uit circulaire grondstoffen.

Tegelijkertijd stond er in één van de afdelingen in ‘de Kas’ ook een uitgebreide proef met perkgoed en bloeiende kamerplanten. Tijdens deze proef werden nieuwe circulaire grondstoffen getest. Ook werden verschillende grondstoffen 'gestapeld' om de effecten ervan te testen op het gewas.

Resultaten en conclusies
De proeven laten zien dat je een goede kwaliteit plant kunt telen op een substraat met een deel circulaire grondstoffen. Het vergt wel een andere teeltaanpak, omdat het gebruik van de circulaire grondstoffen in potgronden de structuur en eigenschappen van de potgrond beïnvloedt. Veen is een stabiele grondstof met een grote buffer voor voeding en pH. Dit in tegenstelling tot de alternatieven waarmee tot nu toe getest is en die bijvoorbeeld een minder grote vochtbuffer hebben. Dit vereist dus een aanpassing van de watergeefstrategie.

Al met al conclideert Van der Knaap dat er veel potentie zit in het gebruik van circulaire grondstoffen. Met de gegevens die uit deze proeven zijn verkregen, zal dit jaar een nieuwe proef worden opgezet.

Voor meer informatie:
Van der Knaap
vdk@vanderknaap.info
www.vanderknaap.info


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.