Waterstof blijft een veel bediscussieerd thema in de energietransitie én de glastuinbouw. Met een groep telers in Noord-Limburg en Oost Brabant is adviesbureau BlueTerra bezig om een concrete plannen uit te werken. In opdracht van TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Kas als Energiebron stippelt het adviesbureau een strategisch programma voor de komende jaren uit.
“Die boodschap staat nog steeds overeind, wat betekent dat de glastuinbouw over drie tot vier jaar moet weten wat het met waterstof wil en waar het dat wil”, zegt adviseur Arjen de Jong. “Daar zullen de ondernemers zowel individueel als gezamenlijk over na moeten denken.”
De vraag om concrete uitwerking bleek al uit een position paper over waterstof en de glastuinbouw vorig jaar. “De glastuinbouwsector heeft kansen om waterstof goed te verwaarden ten opzichte van andere sectoren zoals de industrie. De glastuinbouwbouw moet in dit verband de meest economisch interessante cases formuleren, waarin waterstof als aanvullende energiedrager een interessante en rendabele rol kan spelen. Bijvoorbeeld als brandstof voor WKK’s die nodig zijn voor een goede piekvoorziening. Vanuit die rol is waterstof veel beter te verwaarden dan alleen als brandstof voor warmtevoorziening. De restwarmte van elektrolysers zou overigens ook benut kunnen worden door tuinbouwbedrijven, mits de afstand te overzien is.”
Op verzoek van de overheid brengt de sector in kaart hoe de sector waterstof kan gaan inzetten én wat daar qua infrastructuur voor nodig is.
Bron: Kas als Energiebron