Tholen - “Deze tuin is ideaal. We hebben er nu een teeltseizoen opzitten en ik heb waanzinnig veel geleerd. Er gebeurt van alles, de grond is rijk, er is letterlijk veel leven in de brouwerij en we hebben samen nieuwe en unieke producten in de markt kunnen zetten. Ik zou het zo weer doen.”
Het is duidelijk dat Ruud Batist met zijn nieuwe bloemenkwekerij The Flowergarden, die hij dit voorjaar is begonnen, het plezier in het telen heeft teruggekregen. Daar ontbrak het de laatste jaren een beetje aan. Samen met zijn broer heeft hij de afgelopen zestien jaar gerbera geteeld in een moderne kas en volgens de modernste teelttechnieken. Dat wil zeggen: op substraat en in monocultuur, en de laatste jaren bovendien met gebruik van biologie, maar zogezegd zonder een natuurlijke balans. Om precies de vinger te leggen op wat dat is, is niet zo makkelijk, maar hoe het ook zij, Ruud was er niet gelukkig mee.
Ruud Batist en Jos van Schie
3800 soorten zaden
Totdat hij op goed moment met enkele collega-kwekers ging praten die het anders deden. Meer met de natuur mee, inzettend op weerbaarheid, op ‘balans’ en ‘vitaliteit’, op een meer ‘biologische’ manier van telen. Een van hen stelde hem voor aan Jos van Schie van Muller Seeds, dat niet minder dan 3800 verschillende bloemenzaden voor de professionele markt verkoopt. Om een lang verhaal kort te maken, de mannen deelden eenzelfde visie op hoe een goede teelt en een interessante marktbenadering eruitziet. Er werd gedelibereerd over en gekozen voor een exclusief assortiment snijbloemen, en in februari dit jaar zijn de eerste bloemen gezaaid.
Compleet andere benadering
De teelt is compleet anders t.o.v. voorheen, zo vertelt Ruud. Dat zit hem vooral in een totaal andere benadering. “Als ik nu een plaag zie, is mijn eerste reactie niet meer ‘wat moet ik doen?’ maar ‘hoe komt het hier?’ De biologie staat centraal, alles vliegt in en uit en waar we in de gerbera maar bleven bijvoeren kom ik hier nog gaasvliegen en roofwantsen tegen die nog afstammen van beestjes die ik nu bijna een jaar geleden heb uitgezet. Zeker nu oud en jong gewas door elkaar staat, en omdat de diversiteit aan gewassen groot is, vindt alles zogezegd makkelijker een biologisch evenwicht. Het is ook zaak niet te impulsief te handelen. Niet alles gaat altijd goed, soms moet je een zekere berusting hebben, maar van de andere kant zie je dat de natuur zich ook kan herstellen.”
‘Zo schraal mogelijk’
De grond zelfs is uitstekend, misschien zelfs een beetje te voedingrijk. Er zat voorheen een amaryllisteler en die heeft er over de jaren talloze gewassen in gefreesd. “Soms werden bloemen topzwaar, dan hadden ze het eigenlijk gewoon te goed”, zo weet Jos. “We zeggen wel eens dat je eenjarigen ‘zo schraal mogelijk’ moet telen, want dan investeert hij al zijn kracht in het maken van bloemen. Hoe armer de grond hoe mooier de bloem. Maar over het algemeen groeit en bloeit het allemaal. We hebben ook voorbeelden van producten waarvan we dachten dat het niets zou worden, of dat we er te vroeg of te laat mee waren, maar dan werden we toch verrast.”
Net na het zaaien moet je ze even buitenzetten, maar daarna zijn de kippen meer dan welkom om het onkruid er tussenuit te pikken en de grond naar hartenlust te bewerken
Twee weten meer dan één
De mannen spreken vaak over ‘we’, wat veel zegt over de werkrelatie. Voor beide partijen is het een avontuur, beiden hebben een passie voor de bloementeelt en ook doen ze allebei veel kennis op. Het assortiment is in overleg tot stand gekomen, Jos volgt de ontwikkelingen op de kwekerij op de voet en staat Ruud bij met raad en daad. Geen twee soorten zijn gelijk, achter alles gaat de vraag schuil welke producten zich lenen voor een biologische teelt en waar markt voor is. “Het is een spel, we proberen van alles en valt iets tegen dan zoeken we naar oorzaken en alternatieven. Afhankelijk van het moment waarop je komt, staan er 15 tot 20 verschillende soorten, waarbij een aantal eenjarigen al meerder rondjes gemaakt hebben. Ik heb deze week nog nieuwe bloemen gezaaid en we gaan zien wat daar van terecht komt, als het goed is heb ik straks midden in de winter een paar soorten in bloei.”
Vijvertjes met stromend water, waterplanten en visjes
MPS Natural Protected
Door in een kas te telen heb je iets meer controle over het klimaat. Je kunt de seizoenen iets rekken en de extremen eruit halen. Ook zijn de mannen niet obstinaat tegen coatings, als het maar ‘natural coatings’ zijn, oftewel coatings die het zaaien zelf vergemakkelijken (wat bijvoorbeeld handig is bij sommige zaadjes die zo klein zijn dat ze anders makkelijk verstuiven). Beide zijn binnen de certificering van Skal geen enkel probleem, maar om daadwerkelijk biologisch gecertificeerd te worden moet je een aantal jaren in dezelfde grond telen, zonder gebruik te maken van wat voor chemie dan ook. Nu doet Ruud dat ook niet, ‘mijn bloemen zíjn biologisch’, maar het feit dat hij net begonnen is en het bovendien zijn kas niet is, maakt de aanvraag voorlopig lastig. Voor hem niet het belangrijkste, maar toch jammer ‘want voor de verkoop is het allicht goed’. Wel hoopt hij volgend jaar MPS Natural Protected te bemachtigen, een nieuw certificaat dat je al kunt krijgen na één jaar telen en waarbij de voornaamste eis is dat je alleen biologische middelen hebt gebruikt.
Een kar voor de veiling, de bloemen worden verpakt in biologisch afbreekbare hoezen
Dit jaar heeft Ruud alles geveild, de focus lag voor de volle 100 procent op de teelt. Volgend jaar kunnen hopelijk wat vaste afspraken gemaakt worden, wat natuurlijk mooi is maar tot nog toe juist werd afgehouden. Aan de vraag heeft het in elk geval niet gelegen, met grote regelmaat heeft Ruud enthousiaste kopers over de vloer. “Er was er recent eentje met een cash & carry die al een dealtje wilde maken, voor de verkoop zou dat naar de toekomst toe natuurlijk mooi zijn. Natuurlijk wil ik ook mijn verhaal verkopen. En dat is dat er geen gas en chemie aan te pas komt, dat het leeft op de tuin, dat er vijvertjes en vogeltjes en kippen en alle mogelijke insecten zijn, en dat er tot slot de meest fantastische bloemen uit mijn Flowergarden komen.”
Voor meer informatie:
The Flowergarden
Ruud Batist
[email protected]
https://theflowergarden.nl/
Muller Seeds
Jos van Schie
[email protected]
www.mullerseeds.co