Ruimere mogelijkheden werken in Vlaamse land- en tuinbouw worden structureel

In het begrotingsoverleg van de afgelopen dagen zijn positieve beslissingen genomen in verband met de tewerkstelling in de land- en tuinbouw. De verschillende onderdelen van het sociaal akkoord dat Boerenbond in het paritair comité voor de Landbouw en de Tuinbouw gesloten heeft op 22 december 2022 worden vanaf 1 januari 2024 verlengd voor onbepaalde duur.

Het gaat om de volgende deelaspecten:

  • de 100 dagen seizoenarbeid voor de tuinbouw en de 50 dagen seizoenarbeid voor de landbouw;
  • de optrekking van het loon van seizoenarbeid naar de eerste categorie van vaste arbeid. Dit onderdeel wordt uitgevoerd door een collectieve arbeidsovereenkomst die Boerenbond zelf afgesloten heeft in het paritair comité;
  • de gedeeltelijke compensatie van de meerkosten voor de werkgevers via de niet-doorstorting van een gedeelte van de bedrijfsvoorheffing voor de fruit- en de groenteteelt én via een vermindering van de het forfaitair dagloon waarop de sociale bijdragen berekend worden voor de fruitteelt, de bloemisterij en de landbouw.

Boerenbond is blij dat de regering de seizoenregeling zoals die voor 2023 was aanvaard, structureel heeft verankerd. Het feit dat er nu reeds een beslissing genomen is, laat de bedrijven toe om op tijd hun planning te maken voor volgend jaar.

In het begrotingsoverleg is ook voorzien dat flexijobs mogelijk zouden worden in de landbouw en in de tuinbouw (PC 144 en PC 145). De voorlopige notificatie van het begrotingsoverleg vermeldt dat er in het sectoraal overleg kan voorzien worden in een opting out, een overeenkomst om geen flexi-jobs toe te passen. De mogelijkheid om flexi-jobs toe te passen in de land- en tuinbouw zal zeker aan bod komen in de komende sociale onderhandelingen.

De sociale onderhandelingen voor een akkoord 2023-2024 zijn in september gestart. Het is de bedoeling af te ronden voor het einde van dit jaar. Komende vrijdag worden de definitieve notificaties in verband met het begrotingsoverleg op de ministerraad goedgekeurd.

Bron: Boerenbond


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.