NVM: Glastuinbouwbedrijven ondanks hoge gasprijzen goed verkocht

Moderne kassen zijn schaars en de bouwkosten liggen hoog. Hierdoor vinden bestaande kassen snel een eigenaar. De sinds 1 juli geldende Energiebesparingsplicht kan hier wel invloed op gaan hebben. De NVM verwacht dat een deel van de bedrijven die niet kunnen meegaan in de transitie waarin de sector zit zullen worden verkocht. Dat schrijft men in de halfjaarlijkse rapportage 'Vastgoedmarkt in beeld – Agrarisch & Landelijk'.

De glastuinbouwsector zit in een transitiefase. De extreem hoge gasprijzen in de tweede helft van 2022 hebben veel invloed gehad op de sector. Bedrijven met langlopende contracten konden profiteren van lage inkoopprijzen, terwijl bedrijven met minder gunstige contracten in financieel zwaar weer terecht kwamen. Een deel van deze ondernemingen kwam hierdoor noodgedwongen in de verkoop, vooral in de potplanten- en sierteeltsector.

In de eerste 6 maanden van dit jaar zijn 11 glastuinbouwbedrijven verkocht, evenveel als vorig jaar. Gemiddeld werd 1,3 miljoen euro betaald voor een glastuinbouwbedrijf.

Stijgende prijzen ondanks onzekerheid
In zijn algemeenheid stijgen de prijzen van landbouwgrond en landelijke woningen weer hard. De vraag naar landbouwgrond groeit weer. Uit de cijfers van de NVM blijkt dat in de eerste zes maanden van 2023 de gemiddelde prijs van akkerbouwland steeg met 5,5 procent, en ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zelfs met 10,6 procent. De gemiddelde prijs van grasland steeg met 2,9 procent.

Jos Ebbers, vakgroepvoorzitter NVM Agrarisch & Landelijk: “Agrariërs kopen nog altijd de meeste grond, maar zij ondervinden steeds meer concurrentie van partijen die grond willen verwerven voor natuurbehoud, zonneparken of als belegging.”

Ook de prijs van landelijke woningen zit weer in de lift, in lijn met de reguliere woningmarkt. Na een afname van ruim een jaar, lag in het tweede kwartaal van 2023 de verkoopprijs 3 procent hoger dan in het voorgaande kwartaal. Ook het verschil tussen vraag- en koopprijs is afgenomen.

Lees hier de volledige halfjaarrapportage.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.