Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs stijgt fors na nieuw oorlogsnieuws

Zoals te verwachten viel is de TTF-gasprijs maandag fors gestegen in reactie op onder meer het oorlogsnieuws. Het novembercontract sloot maandag op net geen 44 euro per megawattuur af. Dinsdagochtend tikte de prijs al even de 47 euro aan. Ook de langetermijnprijzen reageren.

Verder opvallend in deze nieuwe energie-update: Nederland was in 2022 voor 77 procent afhankelijk van energie uit het buitenland. Dat is sinds het openen van de Staatsmijnen in Limburg in 1906 niet meer zo hoog geweest.

TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 9 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Afgelopen week daalden de energieprijzen nog door zomers weer, blikt men bij energiehandelsplatform Powerhouse terug. De gasprijs daalde en ook de elektriciteitsprijs daalde, met voor het jaarcontract 2024 een prijs die voor het laatst begin juni 2023 te zien was. De Powerhouse-update is ingehaald door de wereldmarktonrust. "Het gevaar zit bij een mogelijke escalatie van het conflict in Israël", schrijft men. Die escalatie lijkt daar te zijn.

De gasprijs schoot maandag met 17 procent omhoog. De sterkste prijsstijging in 7 weken tijd. Nu.nl wijst erop dat het Amerikaanse energieconcern Chevron de opdracht kreeg van de Israëlische regering om de productie bij een gasveld in Israël te staken. Datzelfde concern is ook in het nieuws rond nieuwe stakingen in de LNG-sector in Australië.

Een andere reden voor gasonrust is een lek in een aardgasleiding tussen Finland en Estland. Er zijn vermoedens van sabotage, maar bewijzen zijn er niet. Daarop wijst beheerder Gasgrid. Het bedrijf gaf gisteren een statusupdate en verwacht, als er echt sprake is van een lek, dat onderhoud maanden duurt.

Op de onbalansmarkt 'escaleert' het ook regelmatig. Dat resulteert dan in hoge balanceerprijzen. Ook maandag was dat weer het geval, met een prijspiek tot 2018 euro. Opnieuw waren het telers met wkk's die hielpen het net te balanceren, stipt men bij EnAppSys Energy Insights op LinkedIn aan.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwacht de komende jaren een minder harde groei van de gasvraag wereldwijd. De mondiale vraag naar gas ligt op koers om tussen 2022 en 2026 met gemiddeld 1,6% per jaar te groeien, vergeleken met een gemiddelde van 2,5% per jaar tussen 2017 en 2021, aldus het Gas 2023 Medium-Term Market Report.

De Organization of the Petrolium Exporting Countries (OPEC) werpt ook een blik in de toekomst. In 2045 zou de de wereldwijd olievraag 116 miljoen vaten olie per dag bedragen.

Het CBS constateert dat het energieverbruik van de gemiddelde Nederlander in 2022 terug was op het niveau van 1970. Nederland was in 2022 voor 77 procent afhankelijk van energie uit het buitenland. Dat is sinds het openen van de Staatsmijnen in Limburg in 1906 niet meer zo hoog geweest. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers, gepubliceerd in het artikel ‘Ruim 200 jaar energieverbruik in Nederland’ in de reeks Statistische Trends.

Ook op basis van cijfers: De Nederlandse industriële productie daalt harder in vergelijking met de rest van Europa. Dat brengt het CBS naar buiten op basis van cijfers van Eurostat. De Nederlandse industrie produceerde in het tweede kwartaal van 2023 9,5 procent minder dan een jaar eerder. Daarmee was Nederland na Estland het land met de sterkste afname van de productie binnen de Europese Unie.