19 oktober

Tuinbouw Jongeren Nederland staan stil bij water

Op het gebied van water zullen de eisen komende jaren alleen maar strenger worden. Teun Vereijken, bestuurslid van Tuinbouw Jongeren Nederland (TJN) verwacht dat dat nog wel tot een groter probleem zal uitgroeien dan stikstof. De bijeenkomst van TJN op donderdag 19 oktober bij Deliflor Hoogveld in Nieuwaal (Bommelerwaard) over water is daarom een aanrader volgens de jonge teler.


Links Job Kaashoek en rechts Teun Vereijken.

“Je zult er namelijk te horen krijgen wat mogelijke oplossingen zijn waarmee je zelf aan de slag kunt. En je kunt inspiratie opdoen bij collega’s uit bijvoorbeeld andere regio’s", aldus Teun. In minder dan vier jaar tijd moet de glastuinbouw aan de doelen uit de Europese Kaderrichtlijn Water voldoen. Dat betekent werk aan de winkel, want de kwaliteit van het oppervlaktewater is nog niet in alle glastuinbouwgebieden op orde. Wat je als teler moet doen, verschilt per bedrijf en per gebied. Iedere teler kan in ieder geval, zijn of haar watersysteem regelmatig controleren op lekkages en waar nodig onderhoud plegen.

Teun waarschuwt dat de sector niet alleen met de Kaderrichtlijn Water te maken heeft. “Er komt nieuwe regelgeving op het gebied van water en bodem op ons af vanuit Brussel. Het is dus zaak om goed te weten wat er speelt en wat de gevolgen daarvan zijn voor de glastuinbouw.” Tijdens de bijeenkomst krijgen aanwezigen handvatten aangereikt om zelf na te gaan wat ze op het eigen bedrijf kunnen doen om de waterkwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Teun: “Ook laten we ons inspireren door de verhalen over hoe andere partijen een en ander hebben opgelost.”

Ervaringen uitwisselen en inspiratie opdoen
Collega-bestuurslid Job Kaashoek benadrukt dat het praktisch oplossen van waterproblemen per bedrijf zal verschillen. “Daarom is het heel waardevol om elkaars ervaringen daarmee onderling uit te wisselen. Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die zijn aangesloten op een gezamenlijke riolering, zoals in de Bommelerwaard het geval is. Hoe bevalt dat? Er zijn ook moderne bedrijven die hun lekstromen al heel goed op orde hebben. Kunnen zij daar tips over geven, hoe hebben zij dat weten te bereiken?”

Tijdens de bijeenkomst is er veel gelegenheid om inspiratie op te doen bij collega's. “Ik geef toe dat het waterdossier geen onderwerp is waar je dagelijks mee bezig bent, zoals energie dat bijvoorbeeld wél is. Maar Water kan wel het nieuwe stikstofdossier worden! Het raakt ook de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen, het is Europees beleid en de kans is aanwezig dat Nederland de regels strenger wil maken dan in omringende landen”, aldus Job.

Luchtig en leuk
Gelukkig is het niet enkel kommer en kwel wat de klok slaat, haast hij zich te zeggen. “Tijdens de bijeenkomst zal ook op een luchtige en leuke manier duidelijk worden gemaakt waar we als sector al grote stappen vooruit hebben gezet. En we leggen ook helder uit waar kansen en mogelijkheden liggen. Dus het wordt een informatieve, praktische en gezellige middag!”

Meer informatie over het programma is hier te vinden. Ook is het daar mogelijk om aan te melden.

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.