Skimmia schittert nergens als bij Skimmia Kwekerij Bolwijn

Tholen - Nu het seizoen weer van start gaat en de kas langzaamaan vuurrood begint te kleuren is het alle hens aan dek bij Skimmia Kwekerij Bolwijn. Een mooi moment voor een kijkje achter de schermen bij dit exclusieve product, waarvan Chris en zijn vrouw Mariëlle Bolwijn louter eigen, unieke soorten in de markt zetten.


Jan Marijnis en Chris Bolwijn

In een grijs verleden, zo eind jaren ’50 van de vorige eeuw, begon de vader van Chris in Putten een plantenkwekerij. Eerst was dat nog in de vollegrond, later werden dat potten en legde hij zich toe op plantgoed in potmaat 7 cm. In 1982 verhuisde men naar een grotere kwekerij van 6 ha, rond 2010 verhuisde het bedrijf nogmaals en wel naar de huidige locatie in IJsselmuiden.


Een zee van bessen, die nu in rap tempo naar rood kleuren

Toen Chris begin jaren ’90 in het bedrijf kwam kreeg hij als het ware de skimmia van zijn vader cadeau. Het kruizen en veredelen had zijn interesse en na de tuinbouwschool in Boskoop kon hij er fulltime mee aan de slag. “We hadden in die dagen nog een groot assortiment, er werd veel omzet gedraaid en weinig verdiend. Dat moest anders, vond ik, en ik zag toen al kansen om mij volledig in de skimmia te gaan specialiseren.”


Enkele soorten met bloempjes

Op stam
En dat heeft hij gedaan. Sinds de eerste kruisingen zijn we 33 jaar verder en al jaren kent men Skimmia Kwekerij Bolwijn van een reeks exclusieve soorten uit eigen veredeling. In de afgelopen jaren zijn daar bovendien de skimmia’s op stam bijgekomen, iets dat niemand ooit eerder op commerciële schaal in de markt heeft weten te zetten en dat eigenlijk alleen maar mogelijk gemaakt is door een zelf ontwikkelde onderstam waarop de planten kunnen worden geënt. Op dit moment heeft de kweker vier variëteiten beschikbaar, de planten op stam worden onder de naam Golden Series in de markt gezet.


De 'Miracle' en 'Illusion' op stam

De markt voor skimmia’s is niet overdreven groot, maar er zijn zeker andere kwekers. Die hebben zich in meerderheid echter toegelegd op de ‘standaard’ skimmia, de zgn. Japonica Rubella en moeder aller skimmia’s. Slechts een enkeling is ermee aan het kruisen en veredelen geslagen, en voor zover bekend is er niemand op de markt met een vergelijkbaar groot assortiment eigen soorten. Bolwijn heeft er zo’n 25, waarvan er 4 ‘op stam’ kunnen worden geënt. Twee daarvan hebben bloempjes, de twee andere zijn besdragend.


'Obsession' op stam

Plantje met een gebruiksaanwijzing
Dat deze situatie niet van de een op de andere dag zal veranderen is duidelijk: de teelt duurt lang, vereist groene vingers en om een uniforme batch planten te telen is nog een hele uitdaging. Ook is hij niet de makkelijkste, het is naar verluidt een gevoelig plantje en vereist vrijwel jaarrond aandacht en onderhoud. Chris stekt de planten in de zomer, een jaar later heeft hij jonge planten, het jaar erop krijgen ze bloemen en weer het jaar daarop bessen. Je bent er dus altijd minimaal twee, vaak drie en voor de nog wat grotere planten vier jaar zoet mee. Wil je bessen krijgen dan moet er bovendien bestoven worden, een cruciale stap in het proces dat specialistische, om niet te zeggen geheimzinnige vakkennis veronderstelt.


Jonge planten die dit jaar zijn gepoot

Je kunt elke plant maar één keer verkopen
Qua arbeid doet de kweker alles zelf, alleen tijdens het oppotten komen er wat extra handjes aan te pas. Daarnaast is Jan Marijnis vier jaar geleden vanuit Salesmanagement Royal FloraHolland ingevlogen voor de verkoop. Paradoxaal genoeg is dat nu juist niet nodig, het product is dermate exclusief dat ‘het zichzelf wel verkoopt’, maar, zo weten de mannen, de kunst is om de koek goed te verdelen. Je wilt altijd iets achter de hand hebben en nooit helemaal uitverkocht zijn. Ook wil je niet dat een paar klanten, hoe sympathiek en goed betalend ook, met alle planten aan de haal gaan. Idealiter heeft ieder tuincentrum en exclusieve bloemist door heel Europa een paar exemplaren op de plank staan en komen ze er elk jaar weer voor terug.

Seizoen barst los
Het verkoopseizoen gaat nu van start en loopt zo’n beetje tot de Kerst. In die tijd verlaat normaal gesproken ongeveer een derde van het gewas de tuin. De rest gaat mee naar het volgende jaar, om er bloemen, bessen of nog meer bessen op te krijgen, of om op een stammetje geënt te worden. Voor wat betreft dat laatste hoopt men in de nabije toekomst het assortiment nog verder uit te kunnen breiden.

Voor meer informatie:
Skimmia Kwekerij Bolwijn
Chris Bolwijn - info@bolwijn.nl
Jan Marijnis - janmarijnis@royalfloraholland.com
https://bolwijn.com/
https://goldseries.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.