"Digitalisering is een middel en geen doel"

Tholen - Van gevoel naar data, van subjectieve interpretatie naar algoritmes en van handmatige actie naar robotica en systeem gestuurd ingrijpen; digitalisering van de teelt biedt kansen. Tegelijkertijd doet iedere teler er goed aan niet lukraak maar wat te gaan meten en is het daarentegen zaak digitalisering niet tot een doel op zich te maken.

Dat is misschien wel de voornaamste les die men kon trekken uit het DigitaliseringsEvent, dat gisteren plaatsvond in Gameren. Klaas van Egmond van Delphy zette het thema 'Grip op de winter door digitalisering' neer, Carl van Oosten van Agro Energie gaf een inkijkje in de ontwikkelingen op de energiemarkten en chrysantenvoorman David van Tuijl deelde zijn visie op en ervaringen met digitalisering. Vervolgens kon men verschillende workshops bezoeken die het thema van verschillende kanten aanvlogen.

Wees kritisch
Zinvolle digitalisering begint bij een kritische evaluatie van wat je eigenlijk wil bereiken, zo is de boodschap. Wat ‘makes sense’ in de context van het eigen bedrijf, waar wil je zelf tijd in steken en vooral, waar wil je tijd besparen. “Ik wil juist minder tijd achter mijn computer zitten en niet meer”, zo verwoordde David van Tuijl het. “Voor mij is digitalisering interessant wanneer het tijd bespaart. Kan de computer het beter, bijv. de energiehuishouding managen, dan lekker de computer het werk laten doen en zelf wat leukers gaan doen - zoals bijv. chrysanten telen."

Klaas van Egmond voelt David van Tuijl aan de tand

In zijn geval is digitalisering vooral nuttig waar het aankomt op energiemanagement, iets dat veel bedrijven zullen herkennen. Daarnaast is digitalisering in toenemende mate van belang in de teelt, maar juist ook daar doet men er goed aan vooraf kritisch te zijn. Welke data verzamel je precies, doe je dat consequent en is het wel zinvol de ene dataset met de andere dataset te vergelijken? Ben je niet van ras gewisseld, is de kasopstelling onveranderd gebleven, deden zich geen plagen of calamiteiten voor? Vervolgens moet het zin hebben, in die zin dat het resulteert in een concrete verbetering: een kwalitatief beter eindproduct of bijv. sneller kunnen ingrijpen en bijsturen. Doet het dat niet of in zeer beperkte mate, is het dan de tijd, energie en geld wel waard?


Carl van Oosten van Agro Energie

Het DigitaliseringsEvent is een initiatief van Glastuinbouw Nederland, Delphy Improvement Centre, Priva, Zentoo, Hogeschool Inholland, Delphy en Greenport West-Holland. Dit doen zij vanuit het project ‘Versnellen Groene Digitalisering Glastuinbouw’, een project dat in de coronatijd met Europese middelen werd gelanceerd maar dat ook daarna niet heeft hoeven inboeten aan relevantie. Het evenement werd niet zo druk bezocht als de eerste editie dit voorjaar, allicht omdat het om de aandacht moest wedijveren met het Nationaal Tuinbouwcongres in Naturalis in Leiden en de gewasbeschermingsdagen Sierteelt in het World Horti Center in Naaldwijk. Daarnaast is het karakter van ‘dé energiecrisis’ de afgelopen tijd van acute nood meer verschoven naar dat van blijvend hoofdpijndossier.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.