Nu de winter weer voor de deur staat, is het creëren van het perfecte kasklimaat weer een uitdaging voor veel telers. Bij het maken van de juiste keuzes hebben telers vaak veel vragen. Het is niet eenvoudig om de ideale luchtvochtigheid en een gelijkmatige temperatuur te bereiken. Om hierop antwoorden te geven én met elkaar ervaringen uit te wisselen, organiseerde Svensson op dinsdagavond 3 oktober het kennisevent “Ontvochtigen & Energie besparen” in het World Horti Center in Naaldwijk.
Na een warm welkom voor de ruim 130 telers door Puck van Holsteijn (directeur WHC), was Frank Kempkes van de WUR de eerste spreker. Hij gaf antwoord op de vraag: Waarom ontvochtigen? Ontvochtiging is niets meer dan de balans vinden tussen aan- en afvoer van vocht. Een goed groeiend gewas verdampt water en verdamping verhoogt daarmee de luchtvochtigheid. Telers gaan steeds meer isoleren en daarom is ontvochtigen noodzakelijk geworden. De volgende vraag is nu hoe kunnen we de actieve ontvochtigingsystemen nog efficiënter maken?
Dubbele energieschermen
Met de hoge energieprijzen is ook extra energie besparen een noodzaak voor telers. Paul Arkesteijn van Svensson informeerde de telers over de mogelijkheden van extra energiebesparing met dubbele Luxous energieschermen.
Nieuw is ENERGYperfect. Een schermoplossing waarbij met de combinatie van het nieuwe, volledig aluminium, Obscura 9970 FR A klimaatscherm met een Luxous 1147 FR energiescherm nog meer energie kan worden bespaard. Met beide schermen gesloten is de totale energiebesparing 70 procent.
Ook nieuw is de Svensson Energy Monitor, de nieuwe module op LetsGrow.com. Het geeft live inzicht in de werkelijke energiebesparing en geldbesparingen (en de gemiste besparingen) met de Svensson schermen, inclusief advies voor de juiste schermstrategie.
Waar installeer je de ontvochtiging?
Vervolgens sprak Tom van Zundert (Looije Agro Technics) over de ontvochtigingsmethodes gezien vanuit een technisch en praktisch oogpunt. Het gaat om actief ontvochtigen en dit actief ontvochtigen is een must met als uiteindelijk doel een homogener kasklimaat.
Er is een toename aan techniek aan de tralie in een (nieuwbouw) kas, dus waar moet de ontvochtiging komen? Welke zaken moeten er minimaal worden aangepast? Bij nieuwbouw zijn dit dus de zaken om over na te denken.
Tom van Zundert
Ventilatoren
Na de koffiepauze kregen de telers alle informatie over Plantbalansen en ClimaFlow. Hinova is nu ruim een jaar geleden door Svensson overgenomen. Naast klimaatschermen levert Svensson nu ook ventilatoren onder de naam ClimaFlow. Daarnaast is Svensson implementatiepartner van Plant Empowerment.
Bij Plant Empowerment draait het om de plantbalansen en om het monitoren en sturen daarvan. Daarin spelen klimaatschermen en gecontroleerde luchtbeweging een steeds grotere rol. Bij zowel de vochtbalans van de kas als de waterbalans van de plant is er sprake van een gemeenschappelijke deler: de verdamping van de plant. Ton Habraken van Svensson benadrukt extra dat je moet zorgen dat je kasklimaat zo gelijk mogelijk is. Het stoppen met kieren in de energieschermen is hierbij belangrijk.
Vervolgens legt zijn collega Dominique Blok uit hoe het ClimaFlow System werkt. Het ClimaFlow System bestaat uit een VentilationJet en een verticale ventilator: de ClimaFlow Fan. Het systeem voert het vocht uit het gewas af, waardoor verdamping wordt gestimuleerd en een actief, homogeen en gezond (micro)klimaat ontstaat. Met ClimaFlow kunnen telers hun klimaatschermen gesloten houden, terwijl ze wel verse lucht van boven het scherm de teeltruimte in kunnen brengen, zo benutten ze alle voordelen van de klimaatschermen en creëren ze het beste klimaat voor het gewas.
Ton Habraken en Dominique Blok
Paneldiscussie
Als afsluiter volgde de paneldiscussie met 4 enthousiaste telers met ervaring met ClimaFlow. De conclusie is dat ontvochtiging een must is voor een actief, ziektevrij en homogeen kasklimaat. Na afloop nog gezellig een half uurtje napraten, kennisdelen en informatie uitwisselen.
Paneldiscussie
Voor meer informatie:
Ludvig Svensson BV
[email protected]
www.ludvigsvensson.com