De centrale vraag tijdens de workshop die het Gebruikersplatform Bodemenergie samen met gastheer Koppert Cress organiseerde luidde: wat is de potentie van ondergrondse warmteopslag? Aan het einde van de middag was het antwoord helder: de potentie is enorm. Zeker als men de komende jaren vaker met hogere temperaturen energie in de bodem kan opslaan. Er zijn al vele bronnen die warmte kunnen leveren om bodemsystemen te vullen.
Koppert Cress was ook aanwezig en Rob Baan vertelde dat hij al vele jaren geleden is begonnen met warmte- en koudeopslag in de bodem. De technische realisatie van de systemen bij Koppert Cress vallen onder de verantwoordelijkheid van Bart van Meurs en zijn collega Leen van Leeuwen. Ze vertelden dan ook dat ze het bedrijf al in 2025 CO2-negatief willen maken. De doelstellingen van Koppert Cress werden in één van de presentaties besproken. Sinds 2012 heeft het bedrijf een WKO systeem met 4 koude en 4 warme bronnen. En sinds 2015 is er toestemming om tot maximaal 45 graden op te slaan.
De kenmerken van een Warmte Koude Opslag (WKO) zijn als volgt. Een koude bron is tussen de 5 à 10 graden. Een warme bron tussen de 13 à 17 graden. De diepte is tussen de 40 tot 250 meter. En er kan tot 80% energie bespaard worden. De volgende stap is de transitie naar Middelhoge Temperatuur Opslag (MTO) en Hoge Temperatuur Opslag (HTO). MTO heeft een temperatuur range tussen de 25 à 5- graden en HTO een range tussen de 50 à 90 graden. HTO kan worden gebruikt voor terugwinning in de winter en daarom kan de inzet van fossiele warmtebronnen worden teruggedrongen.
Er zijn al 30 jaar WKO systemen in Nederland zoals in de afbeelding te zien is.
Een conclusie uit de presentatie van Gebruikersplatform bodem-energie is dat voor een goede businesscase een grote omvang en lage kostprijs van opgeslagen warmte belangrijk is. De eisen voor bodembouw zijn wel kritischer dan bij WKO. Wet- en regelgeving biedt ruimte voor MTO en HTO.
Het verslag van de workshop is hier te lezen.