Energie Nederland vóór inputvrijstelling aardgascentrales, tegen WKK's

Energieleverancier Eneco plaatste eerder deze week kritische kanttekeningen bij het ontbreken van de inputbelasting op kolen voor opwek van elektriciteit, terwijl die belasting er wel voor gas komt. Branchevereniging Energie Nederland neemt ook een standpunt in de discussie in. Men pleit voor behoud van de inputvrijstelling voor aardgascentrales, maar is tegen WKK's.

Energie-Nederland zou de outputvrijstelling voor WKK’s willen afschaffen. "Dit is ook het doel geweest van het coalitieakkoord 2021. De huidige regeling biedt WKK’s onevenredige voordelen en druist in tegen de afgesproken vergroening van de elektriciteitsproductie. Het afschaffen van deze vrijstelling voor WKK’s kan tevens zorgen voor een efficiëntere inzet van gascentrales en voor een milieuwinst."

De door het kabinet voorgestelde maatregel om slechts een deel van de input van aardgas vrij te stellen van belasting, wordt sterk betwijfeld door de branchevereniging. Men wijst op onderzoek van Berenschot, in opdracht van het kabinet, dat de volgende conclusies op heeft geleverd:

  • Het beperken van de inputvrijstelling zorgt voor een dubbele belasting op elektriciteit terwijl dubbele belastingen op energie volgens EU-richtlijnen voorkomen moeten worden.
  • Slechtere concurrentiepositie van Nederlandse gascentrales, resulterend in een lastenverzwaring voor de elektriciteitssector van 400 miljoen euro.
  • Een stijging van de netto CO2-uitstoot, gezien buitenlandse elektriciteitsopwekking over het algemeen CO2-intensiever is.
  • Vervroegde uitfasering van Warmte-Kracht-Koppelingen (WKK’s) en een onvriendelijk investeringsklimaat voor regelbare gascentrales zijn essentieel voor leveringszekerheid.
  • Verhoogde warmtekosten van WKK’s, resulterend in frequentere activering van gasketels en bijbehorende CO2-uitstoot.

Bron: Energie Nederland


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.