Tuinders beboet door hoogheemraadschap, vooral vanwege lekkages

Samen met de omgevingsdienst Haaglanden (ODH), gemeenten en NVWA hield het Hoogheemraadschap van Delftland het afgelopen half jaar extra toezicht volgens de Risicogestuurde Aanpak in de Zuidpolder van Delfgauw en Boschpolder. Bij de helft van de bezochte bedrijven heeft het hoogheemraadschap handhavend moeten optreden.

Delfland introduceerde begin 2023 de opvolging van de Gebiedsgerichte Aanpak: de Risicogestuurde Aanpak. Met hun kennis over kassenbestand, teeltomstandigheden en lokale waterkwaliteit bepaalt het Hoogheemraadschap van Delfland in de nieuwe aanpak waar ze het zwaartepunt leggen. Het hoogheemraadschap zag dat de Zuidpolder van Delfgauw en Boschpolder in Honselersdijk de meest vervuilde polders waren. Daarom zijn ze in deze polders gestart met de Risicogestuurde Aanpak.

Naast veel voorkomende overtredingen had het hoogheemraadschap oog voor oppervlaktewater. Naast de Risicogestuurde aanpak voeren ze ook samen met provincie, waterschappen en glastuinbouw de afspraken uit het Afsprakenkader Emissieloze kas uit. Ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid en taken draagt bij aan het realiseren van een (nagenoeg) nul-emissie in 2027. De samenwerking dient als katalysator, door acties onderling af te stemmen en nieuwe initiatieven te agenderen. Parallel ontwikkelen de partijen een perspectief vanaf 2028 waarin nul emissies de norm is.


Niet werkend recirculatiesysteem: lozing van drainwater vanuit steenwolmatten in de bodem.

Opsporingsmethoden Risicogestuurde Aanpak
De toezichthouders maakten gebruik van diverse opsporingsmethoden, waaronder mobiele apparaten voor het meten van geleidbaarheid en nitraat (zoutgehalte en voedingsstoffen), warmtebeeldcamera’s en het voeren van surveillanceronden. Met behulp van een bootje met sensoren zijn er “heatmaps” van de waterkwaliteit gemaakt. Op die kaart is te zien waar de waterkwaliteit binnen een polder het slechtst is. Ook is de nieuwe opsporingsmethode met eDNA succesvol ingezet om de bron van de vervuiling te achterhalen.

Helft bedrijven in overtreding
Aan de hand van de risico’s en bevindingen in het voortraject hebben de partijen controles uitgevoerd bij dertig procent van de bedrijven (18) in beide polders. Van deze selectie was ongeveer vijftig procent in overtreding voor met name lekkages: bodemlozingen met hoge waarden nitraat en gewasbeschermingsmiddelen.

Last onder dwangsom
Als een bedrijf een overtreding begaat wordt er direct handhavend opgetreden. De tuinder krijgt nog een korte tijd om de overtreding te beëindigend. Als dit niet gebeurt volgt er een dwangsom, per overtreding gaat dit om €5.000 tot maximaal €15.000. Ook als de overtreding nu beëindigt is blijft de dwangsom drie jaar geldig op het betreffende bedrijf.

In het eerste half jaar heeft Delfland al vijftien keer een dwangsom opgelegd voor overtredingen. Samen met de ODH heeft het raadschap met andere partijen al diverse keren bodemlozingen geconstateerd. De ODH heeft voor deze overtredingen ook al meerdere keren handhavend opgetreden. Bij ernstige overtredingen wordt direct een boete opgelegd.

Vervolg Risicogestuurde Aanpak
In oktober starten de toezichthouders met de aanpak in de Oude Campspolder en Groeneveldsepolder in de gemeente Midden-Delfland en gemeente Westland. Ook deze polders vallen onder de meest vervuilde polders in het gebied. Het Delfland zet al hun opsporingsmethoden in en hebben extra aandacht voor huurkassen, kassen waar wat veranderd is, onopgeloste knelpunten en teelten die gevoelig zijn voor lekkages.

Bron: Hoogheemraadschap van Delfland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.