Unieke testinstallatie voor geautomatiseerde plantenmetingen geopend in Nevele

VIB huldigde op 27 september haar nieuwe installatie voor de geautomatiseerde fenotypering van gewassen in. Met deze mijlpaal, ondersteund door het Vlaamse relanceplan “Vlaamse Veerkracht”, is de nieuwe onderzoeksfaciliteit van VIB in Nevele volledig operationeel. Vanaf nu kunnen hier zowel industriële als academische onderzoekers terecht om op grote schaal nieuwe veredelings-technieken, gewasbescherming of biostimulanten te testen.


De nieuwe fenotyperingsinstallatie in de Agro-Incubator te Nevele

Al sinds de jaren ’70 staat Vlaanderen op de wereldkaart als belangrijk kenniscentrum voor wetenschappelijk onderzoek in de plantkunde. Dankzij innovaties op vlak van nieuwe veredelingstechnieken en baanbrekend onderzoek naar plantenmetabolisme en de interactie van planten met hun omgeving, is Vlaanderen ook vandaag nog een belangrijke hub voor R&D in dit onderzoeksveld. Zo speelt VIB al sinds haar ontstaan een belangrijke rol in het bevorderen van activiteiten in de agribiotech – het luik van biotechnologie dat zich toelegt op toepassingen in de landbouw.

Dat heeft het instituut te danken aan een goede samenwerking met academische en industriële spelers, gepaard met de aanwezigheid van de nodige infrastructuur, technologie en expertise om bijvoorbeeld planten te fenotyperen. Fenotypering is een belangrijk onderdeel van plantenonderzoek in de zoektocht naar nieuwe gewasvariëteiten die in de toekomst op de markt kunnen worden gebracht. Die technologie wordt via VIB ook opengesteld aan bedrijven om bijvoorbeeld nieuwe gewasbeschermingsproducten te onderzoeken.

Europese primeur
VIB kan met een primeur uitpakken. Dankzij steun van de Vlaamse Overheid ten bedrage van €1 miljoen in het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht, kon de onderzoeksfaciliteit in Nevele investeren in een van de grootste toegankelijke installaties voor fenotypering van planten van Europa. Het systeem heeft een maximale capaciteit van 16.320 planten en neemt een serre oppervlakte van 1.300m² in beslag. Dankzij het geautomatiseerde kweektafelsysteem, gecombineerd met hoogtechnologische robotica, kunnen afzonderlijke planten op grote schaal uit de serre gehaald worden naar het analysestation, waar ze individueel geïdentificeerd, gefotografeerd, gewogen en gewaterd worden.

Stijn Dhondt, Manager van de VIB Agro-incubator: “We combineren het beste van twee werelden. Zo hebben we de mosterd voor het geautomatiseerde tafeltransport bij industriële plantenkwekers gehaald. Daarnaast vertrouwen we voor de analyse van individuele planten op technieken uit de roboticawereld en de jarenlange biologische expertise van het VIB-UGent Centrum voor Plantsysteembiologie. Door verschillende elementen samen te brengen, hebben we een totaaloplossing ontwikkeld om het fenotyperingsproces sneller en efficiënter te laten verlopen”

Met moderne beeldvormingstechnieken kan de installatie elke plant gedetailleerd in beeld brengen in verschillende spectra. Zo brengt de installatie alle relevante fysiologische en morfologische parameters zoals hoogte, volume, kleuring, symmetrie, waterinhoud en chlorofylgehalte van een individuele plant in kaart. Dankzij een weeg- en bewateringsstation worden de planten optimaal opgevolgd en verzorgd.

Naast deze installatie is er nog 2.200 m² serre ruimte beschikbaar waar manuele metingen, kruisingen en zaadopschaling kunnen gebeuren. Bovendien kunnen lokale bedrijven ook toegang krijgen tot een bepaalde oppervlakte in de serre, inclusief de verzorging van planten. Hiermee probeert de faciliteit spin-offs en jonge bedrijven een onderdak te bieden om de zware investering in eigen infrastructuur te kunnen uitstellen. De gehele site is bovendien geschikt voor het werken met de nieuwste veredelingstechnieken en is het hele jaar door geacclimatiseerd. Op een naast geleden proefveld kan getest worden of bevindingen uit de serre zich vertalen naar de akker.

Deze combinatie van automatisering en hightech apparatuur met een grote oppervlakte aan beschikbare serres zal een belangrijke boost leveren aan de ontwikkeling van innovaties in de land- en tuinbouw, waarbij de ontwikkeling van duurzame gewasbeschermings-oplossingen en klimaatbestendige variëteiten centraal staan.

Ecosysteem op de kaart zetten
De investering in deze nieuwe installatie bevestigt de historische rol van Vlaanderen voor plantonderzoek op het internationale speelveld. Eerder dit jaar werd al bekend dat VIB de centrale coördinatie opneemt rond de uitbouw van een Europese onderzoeksinfrastructuur voor fenotypering van planten onder de noemer EMPHASIS. Dat VIB meteen de daad bij het woord voegt door deze hoogtechnologische infrastructuur ook ter beschikking van zowel kennisinstellingen als bedrijven te stellen, toont dat het de organisatie menens is.

Bedrijven en organisaties die geïnteresseerd zijn in de nieuwe fenotyperingsinstallatie kunnen daarvoor terecht bij de Agro-Incubator.

Bron: VIB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.