Telers werken aan waterbron voor tuinbouwsector én aan natuur

De provincie Antwerpen, POM Antwerpen, Pidpa en drie tuinbouwbedrijven (Van Pelt, Op De Beeck en Primato) onderzoeken hoe ze de vallei van de Itterbeek weerbaarder kunnen maken tegen droogte en overlast. Samen bekijken ze de mogelijkheden om water slim te capteren, op te slaan en te hergebruiken. Zo willen ze een waterbron creëren voor de tuinbouwsector, die veel water nodig heeft.

Tegelijk willen ze de ecologische, landschappelijke en recreatieve waarde van de beekvallei verhogen. Het project Life ACLIMA is een voorbeeld van hoe verschillende actoren samenwerken om een integraal waterbeheer te realiseren, met respect voor de natuur en de lokale economie.

Kom het zelf ontdekken
Op 14 oktober om 13:30 uur staat er op de dag van de trage weg een leerzame wandeling langs het Stombaarshoekpad in Koningshooikt op het programma. Je ontdekt er de effecten van klimaatverandering in de Itterbeekvallei.

Wie kiest voor de gegidste wandeling, krijgt uitleg van onder meer Pidpa en van de tuinbouwers in deze beekvallei. Deelnemers kunnen te weten komen hoe het wachtbekken bij de Jutse Plassen past in de plannen om zich aan het klimaat aan te passen. De lokale tuinbouwers nodigen je uit om te komen wandelen op hun plantages. Ze vertellen hoe zij zich moeten wapenen tegen de extremer wordende droogtes en wateroverlast en ook hoe de Itterbeek hen hierbij helpt. Langs de trage weg genaamd Stombaarshoekpad, leer je over de geschiedenis en de toekomst van de Itterbeekvallei.

Praktisch:
De wandeling begint bij de Jutse Plassen en volgt de loop van de Itterbeek. Onderweg wordt er kennis gemaakt met de activiteiten van bos- en haagplantenkwekerijen Op De Beeck, boomkwekerijen Van Pelt en tomatenkwekerij Primato. Deze drie ondernemingen zijn actief op zoek naar duurzame wateroplossingen. Na deze bezoeken keren de deelnemers via de vallei van de Itterbeek terug naar het startpunt.

Vertrekpunt met infobord: Lierbaan 315, 2580 Putte
Van 10u tot 17u kan je op eigen tempo het Stombaarshoekpad verkennen. Er is slechts één gegidste wandeling die start om 13u30. De wandeling is naar verwachting om 16:00 uur.

Hier is het mogelijk om in te schrijven.

Voor meer informatie:
Life Aclima
Duffelsesteenweg 101
2860 Sint-Katelijne-Waver
www.lifeaclima.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.