Energie-update: Onbalansprijzen steeds extremer

De TTF-gasprijs voor de korte termijn zakt nog altijd voorzichtig, maar tot onder de 40 euro per megawattuur zakken is maandagochtend vroeg nog niet gelukt. Zondag zakten de uurprijzen voor elektriciteit wel weer hard, tot enkele uren onder '0'. De reden is bekend: Het was zeker niet windstil en de zon deed ook goed mee, dus dan zijn negatieve stroomprijzen, zeker in het weekend, inmiddels haast gebruikelijk.


TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 29 september 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Inmiddels is het gasseizoen van start gegaan, op 1 oktober officieel, en daar is de nodige aandacht voor. Bij EenVandaag draagt René Peters van TNO twee alternatieven aan, maar allebei hebben die voor- en nadelen. Het gaat om gasvelden in de Noord- en Waddenzee en om LNG. LNG is er al volop en de infrastructuur hiervoor in Nederland en Europa groeit. Gas boren in zee is vooral nog een plan, al wil het demissionair kabinet er wel haast mee maken bleek vorige week nog. In 2025 zou er dan geboord moeten kunnen worden.

Zondag was het 'curtailweer'. Netbeheerder TenneT zag stroomoverschotten ontstaan, met onbalans op het net als gevolg. Wat 'curtailweer' dan precies is, legt Jan Willem Zwang van Stratergy op LinkedIn uit.

De energiespecialist brengt ook een rapport over september uit. Daarin wijst hij op een hoger gasverbruik de afgelopen twee zomermaanden in vergelijking met 2022 én een drijvende voorraad LNG voor de kust, omdat de voorraden vol zitten. Met een blik op de elektriciteitsmarkt constateert hij dat de forwardprijzen voor elektriciteit iets harder dalen dan die van gas, dat de spotprijzen stegen in september én dat het steeds extremer wordt op de onbalansmarkt. Wanneer er weinig opregelvermogen beschikbaar is, zijn de onbalansprijzen heel hoog, schrijft de energiespecialist. Wanneer weinig afregelvermogen beschikbaar is, zijn de onbalansprijzen vaak zeer negatief.

Wie hoopte dat de brandstofprijzen, dankzij lagere accijns in Nederland misschien toch iets omlaag kunnen (of in ieder geval niet nog harder doorstijgen), komt allicht toch bedrogen uit. Het demissionaire kabinet zet grote vraagtekens bij het verhogen van het minimumloon, het laag houden van de brandstofaccijns en het verlagen van de energiebelasting, schrijft de NOS. Veel van de plannen van de Tweede Kamer om voor 4,2 miljard euro de koopkracht van mensen te verbeteren blijken volgens het ministerie van Financiën wankel of onduidelijk te zijn. Dat blijkt uit een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer, waarover de NOS schrijft.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.