Gesloten vulsysteem voor spuitmachines

Innovatie bij gewasbeschermingsmiddelen en -techniekleveranciers heeft geleid tot de ontwikkeling van een gesloten vulsysteem. Met een gesloten vulsysteem voor spuitapparatuur behoort spetteren en morsen bij het vullen van spuitmachines tot het verleden. En daarmee worden risico's van gewasbeschermingsmiddelen voor de gezondheid van de toepasser en voor verontreiniging van het milieu vergaand teruggedrongen in vergelijking met de huidige praktijk.

Voor de introductie van het gesloten vulsysteem streeft de overheid naar een aanpassing van het Besluit activiteiten leefomgeving, waarbij gebruik van het gesloten vulsysteem wordt verplicht voor 1 januari 2025. Samenwerkende partijen zullen met de overheid bespreken of en hoe in een praktisch haalbare overgangstermijn kan worden voorzien. CropLife meldt dat de verplichting gaat gelden voor vloeibare gewasbeschermingsmiddelen in verpakkingen van 1 tot 20 liter en voor de open teelten.

De afgelopen jaren zijn de eerste systemen voor het gesloten vullen van spuitapparatuur op de markt gekomen. Bij talrijke gelegenheden zijn de systemen gedemonstreerd aan boeren, tuinders en loonwerkers. De systemen zijn als opbouw- en als stand-alone systeem beschikbaar. Alle systemen zijn geschikt voor de verpakkingen met de nieuwe easyconnect-dop.
Mechanisatiebedrijven staan klaar om het gesloten vulsysteem te monteren op de spuitapparatuur. De eerste verpakkingen met nieuwe doppen die nodig zijn voor het gesloten vulsysteem zijn ook al op de markt. De betrokken organisaties volgen en begeleiden deze ontwikkelingen nauwgezet.

De routine bij het vullen van spuitmachines verandert en dat vraagt extra aandacht in de praktijk. De verwachting is dat boeren, tuinders en loonwerkers snel zullen wennen aan de nieuwe werkwijze en ook dat de gebruikers de techniek snel gaan omarmen, vooral omdat het belangrijk is voor hun eigen gezondheid.

De voordelen van het werken met een gesloten vulsysteem zijn groot:

  1. Geen gespetter, geen gemors;
  2. Minimale blootstelling bij de toelatingsbeoordeling van de middelen;
  3. Geïntegreerd spoelen van de verpakking;
  4. Geïntegreerd afmeten van de dosering;
  5. Geen seals, die kunnen wegwaaien en water kunnen verontreinigen;
  6. Recycling van de dop met de verpakking.

De komende periode wordt gebruikt om de regeling zo snel mogelijk af te ronden.

Bron: CropLife NL


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.