Energie-update: Gasprijs daalt weer, maar voor hoe lang en tot hoe ver?

De afgelopen paar dagen is de gasprijsdaling weer afgeremd. De piek richting de 50 euro per megawattuur is weer verleden tijd, maar terug in de buurt van de 30 euro zijn we ook nog niet. De vraag is ook, met de winter op komst, of de prijs nog tot daar wil zakken, zelfs met goed gevulde gasopslagen. Aan het eind van een week met opnieuw de nodige energieontwikkelingen blikken we onder meer aan de hand van de energie-update van AgroEnergy weer even terug.

Op de Title Transfer Facility, de Amsterdam gashandelsbeurs met Europees aanzien, is inmiddels het novembercontract het dichtstbijzijnde gascontract. De prijs ligt hier vrijdagochtend op 42,8 euro per megawattuur. Waar de daling van de kortetermijngasprijs wat afgeremd is, daalt de TTF-gasprijs voor Q1 2024 wel stevig door, tot op donderdag aan het eind van de dag net iets meer dan 48 euro. De laagste prijs in meer dan 3 maanden tijd. Alleen in juni lag de prijs kortstondig lager.


TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 28 september 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

De gasprijzen waren deze week erg volatiel, constateert ook AgroEnergy. De grootste prijspiek begin van de week was het gevolg van ongeplande Noorse onderhoudswerkzaamheden, die uiteindelijk van korte duur waren.

Vergelijkbare prijsontwikkelingen als bij gas waren zichtbaar op de termijnmarkt voor elektriciteit (de OTC-markt, over-the-counter). In vergelijking met vorige week zien de specialisten van AgroEnergy ook hier een stijging van de kortetermijnprijzen, terwijl de langetermijn-prijzen licht zijn afgenomen. In de update, hier helemaal te lezen, wijst men ook op de voortdurende stijging van de steenkool- en olieprijzen.

Qua onbalansontwikkelingen was het deze week iets rustiger dan vorige week, maar donderdag waren er om 11:00 en iets voor 19:00 uur wel twee pieken tot 1839 euro per megawattuur, zo leren data van TenneT.

De gasvoorraden zitten nagenoeg vol. Het ministerie van EZK meldt in een nieuwe update een vulgraad van 97,1%.

De eerste schok na het Prinsjesdagnieuws is voorbij. Wie na de derde dinsdag in september nog dieper in de papieren is gedoken, zoals bij Glastuinbouw Nederland is gebeurd, komt de 'Wet fiscale maatregelen glastuinbouw' tegen. De gepresenteerde wet gaat te ver, vindt de brancheorganisatie, verwijzend naar een speciale webpagina.

Batterijsystemen zijn de toekomst voor wie slim van de elektriciteitsuitspattingen van de energietransitie wil profiteren, hoor je her en der. Hoogleraar energietransitie Martien Visser plaatst met cijfers een kanttekening. De variatie in de stroomprijs die gunstig is voor batterijsystemen valt bij nader inzien wel mee.

Er ligt een concept Nationaal Plan Energiesysteem 2050 op tafel in Den Haag. Onder meer Energie Nederland heeft er een eigen zienswijze over opgesteld. Deze week deelde minister Jetten extra toelichting op cijfers en aanvullende rapporten bij het plan. Eén van de rapporten wijst op de behoefte aan extra flexibiliteit in het elektriciteitssysteem.

Nog één Haags bericht, over gaswinning in de Noordzee. In Groningen gaan we niet meer boren, maar tegenover boren naar gas in de Noordzee staat het demissionair kabinet niet per se onwelwillend. Er wordt zelfs aan een 'versnellingsplan' gewerkt, zodat in 2025 al geboord kan worden.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.