Bemoedigende resultaten in onderzoek naar Ion-specifiek telen

In een vierjarig project van 2019 tot 2022 is via laboratoria en kweekexperimenten uitgebreid onderzoek naar ion-specifieke teelt. Bij CEW (Centrum voor Expertise Watertechnologie) is de ion-specifieke meter CE-Line getest met bemoedigende resultaten. Bij Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw, zijn de effecten van suboptimale nutriëntenconcentraties op wortelniveau gekwantificeerd.

Demonstratieproeven bij Royal Pride en Kwekerij Lijntje hebben bijgedragen om de toepassing van ion-specifiek telen in de praktijk te ervaren. CE-line is voldoende nauwkeurig en betrouwbaar gebleken om in de praktijk te worden toegepast. Met meer informatie over de samenstelling van de drain kunnen telers met meer vertrouwen het drainwater recirculeren en lozing voorkomen. Dit draagt bij aan een vrijwel nullozing van nutriënten naar het oppervlaktewater. Dit project heeft ook aangetoond dat suboptimale nutriëntenconcentraties op wortelniveau kunnen leiden tot een potentieel groeiverlies van 3-4%. Door ion-specifiek gestuurde teelt konden telers deze risico’s verminderen en de opbrengstvoordelen zien.

Het rapport is hier te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.