"Meer voertuigen vallen vanaf 1 oktober onder de bzm (eurovignet)"

Door wijziging van het begrip ‘zwaar motorrijtuig’ in de Wet belasting zware motorrijtuigen (Wet BZM) komt een aantal vrijstellingen voor het eurovignet te vervallen per 1 oktober. Vanaf deze datum vervalt de bzm-vrijstelling voor voertuigen ‘voor zover deze bestemd zijn of gebruikt worden’ voor goederenvervoer, zo meldt evofenedex.

Waar voorheen gold dat de voertuigen ‘uitsluitend bestemd’ waren voor goederenvervoer, is dit gewijzigd naar ‘voor zover deze bestemd zijn of gebruikt worden’ voor goederenvervoer. De vrijstellingen die komen te vervallen waren gebaseerd op de oude definitie van het begrip ‘zwaar motorrijtuig’. Het Kaderbesluit bzm, waarin deze wijziging over het eurovignet is opgenomen, treedt per 1 oktober in werking.

Bestemd zijn of gebruikt worden voor goederenvervoer
Het eurovignet is van toepassing op voertuigen met een totaalgewicht van 12.000 kg en meer, die bestemd zijn of gebruikt worden voor goederenvervoer op autosnelwegen in Nederland, Luxemburg, Denemarken en/of Zweden.

Een motorrijtuig is ‘bestemd voor het goederenvervoer over de weg’ als het een laadfunctie kan vervullen. Het is daarbij niet relevant of tijdens een rit daadwerkelijk lading wordt vervoerd. Zo kan een trekker zonder oplegger géén laadfunctie vervullen, waardoor een dergelijk motorrijtuig niet ‘bestemd is voor goederenvervoer over de weg’.

Bron: evofenedex


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.