Tholen - Toen Bas Dirven, manager R&D bij Meteor Systems, een jaar of zeven geleden in de supermarkt langs de potjes met kruiden liep, werd hij daar niet bepaald vrolijk van. “De kwaliteit was zo slecht dat ik niet snapte dat ze dat zo durfden te verkopen.” Dat moest beter kunnen, dacht Bas. "Voeg daarbij de toenemende substraattekorten, en je zult op zoek moeten naar een oplossing zonder potgrond."
Zodoende werd een oplossing ontwikkeld met enkel water en nutriënten, waar patent op werd aangevraagd. “In die pot, die van plastic of papier gemaakt kan worden, zit een planthouder die een fit moest hebben met een teeltsysteem, wat we destijds natuurlijk niet hadden.”
Peter Lexmond en Bas Dirven
Van zaadje tot vensterbank
Het systeem dat Meteor heeft ontwikkeld, maakt het nu mogelijk om die ‘supermarktkruiden’ te telen van zaadje tot aan de vensterbank – maar het systeem is ook geschikt voor de teelt van sla, bloemen en planten. “Je teelt eigenlijk op het deksel van de verpakking,” legt Bas uit. “Zo kan het plantje vanuit het teeltsysteem meteen op de verpakking en naar de winkel.”
Dat systeem begon met de uitvinding van een nieuw soort teeltrek; vervolgens werden de drijvers ontwikkeld. “We konden toen een compleet systeem leveren voor vijvers, maar we hadden nog niet iets voor de tafels, voor de rolcontainersystemen.”
Het systeem met het ‘dekseltje’ is ook geschikt voor geautomatiseerde teeltsystemen. “Een leverancier van een transplanter kan de planthouder onder het randje pakken en op het deksel klikken.”
Het substraat past in de grijze planthouder. De planthouder wordt op het deksel geklikt om later in z'n geheel op de, met water gevulde, pot te passen
‘Matje’
Terug naar het substraat – zoals al benoemd, leiden tekorten en zorgen rond duurzaamheid tot een zoektocht naar alternatieven voor traditioneel substraat. In het systeem van Meteor hebben ze daarom gekozen voor een ‘matje’ waarop de plantjes worden geteeld.
“Ik zie het eigenlijk als een soort ‘seed pad’,” zegt Bas. “Je ziet vaker dat telers de stap al maken van potgrond naar een alternatief substraat, maar hiermee heb je dus een zaaipad waar het zaad al in zit. Je hoeft hem alleen nat te maken, in de tray te zetten, het systeem in en naar je teeltsysteem.” Het materiaal van het ‘matje’ kan nog alle kanten op – de focus bij Meteor Systems lag tot nu toe vooral op het ontwikkelen van de planthouder.
Geen water meer
Het systeem met de planthouder is ook een uitkomst voor supermarkten, die dan ook enthousiast reageerden op de uitvinding. “In tegenstelling tot de potjes met potgrond, loop je hiermee geen risico dat er iets bij de klant in de boodschappentas terechtkomt. Als het deksel goed op het potje zit, komt er geen water uit.” En nog een voordeel, de supermarkt hoeft geen water meer te geven terwijl de potjes in het schap staan.
Ook bij de consument thuis kan de plant het met dit systeem een stuk langer uithouden. “Er blijft veel water in het wortelsysteem zitten, waardoor de plant het wel drie maanden vol kan houden. Zo kan de consument steeds wat blaadjes afknippen.”
Voor meer informatie:
Bas Dirven
Meteor Systems
Minervum 7081
4817 ZK Breda
Tel.: +31 (0)76 504 2842
[email protected]
www.meteorsystems.nl