Internationale werktuigendagen in Oudenaarde

Dit weekend zijn de internationale Werktuigendagen in Oudenaarde. Dat is voor iedereen die gezellig wil kuieren tussen honderden land- en tuinbouwmachines, demo's wil meepikken, wil netwerken, genieten van gezellig samenzijn of gewoon wil genieten van de Vlaamse land- en tuinbouwsector, kan dit weekend terecht op de internationale Werktuigendagen in Oudenaarde.

De regen van eind deze week (vooral donderdag, maar ook vrijdag) bezorgde organisator AgriBevents heel wat kopzorgen. Het was dan ook - dankzij de inzet van velen - een huzarenstuk om het terrein zo goed als mogelijk klaar te leggen. En daar slaagde men ook met brio in. De striemende regen maakte zaterdagmorgen gelukkig plaats voor een aangename herfstzon. Het is er ook dit jaar dan ook weer op de koppen lopen.

Dynamiek en duurzaamheid
Joris Van Olmen, voorzitter van organisator AgriBevents, loofde op de officiële opening, bijgewoond door tientallen prominenten uit de agrovoedingsketen, de inzet van velen om ook deze editie weer tot een succes te laten uitgroeien.

"We bieden ook deze keer een platform aan de hele sector aan, die uitblinkt in dynamiek en duurzaamheid. Er zijn heel veel uitdagingen, maar hier bewijzen we innovatieve oplossingen kunnen bieden. Deze beurs richt zich tot land- en tuinbouwers en tot plattelandsbewoners. Aan een brede bevolking tonen we hoe onze sector bijzonder professioneel werkt. Met gerichte investeringen bewandelen we samen verder het pad van de duurzaamheid."

De Werktuigendagen voelen zich thuis in Oudenaarde. En het begrip en het respect zijn wederzijds. In Oudenaarde ligt niet alleen de eindmeet van de Ronde van Vlaanderen of zijn er de gerenommeerde Bierfeesten, Oudenaarde is ook de stad van de internationale Werktuigendagen. De uitstekende samenwerking werd in de verf gezet door onder meer Marnic De Meulemeester, burgemeester van Oudenaarde, en Stefaan Vercamer, schepen van Landbouw. Die laatste benadrukte ook nog eens het belang van de Vlaamse land- en tuinbouw.

Tussen de vele budgetonderhandelingen door maakte ook Jo Brouns, Vlaams minister van Landbouw, tijd vrij om bij de opening in Oudenaarde zaterdagmorgen aanwezig te zijn. "De zorg voor de voedselvoorziening, een strategische sector, is bijzonder belangrijk. Graag wil ik ook de aandacht vestigen op het belang van het mentaal welbevinden", aldus minister Jo Brouns. Hij wil in de toekomst nog meer inzetten op het verlagen van de administratieve last, de rechtszekerheid én meer respect voor onze boeren.

"Vlaanderen is de meest duurzame plek ter wereld waar voedsel wordt geproduceerd. Laten we dat ook zo houden. De land- en tuinbouw is de ziel van Vlaanderen en de Werktuigendagen ademen vooruitgang uit. De machines die worden getoond zijn het symbool van kracht en innovatie. Het is belangrijk dat we de voedingsproductie in Vlaanderen verder kunnen borgen. We moeten daarvoor de gepaste instrumenten voorzien. Ik denk aan het GLB, het MAP, het stikstofdecreet. We blijven in Vlaanderen sterk geloven in onze land- en tuinbouw."

Brochure 'Agrovoedingsketen opent de weg naar oplossingen rond stikstof'
Daarna had een beperkte rondgang plaats langs enkele standen. Minister Jo Brouns maakte ook tijd om op de stand van Boerenbond langs te gaan. Daar overhandigde Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens de brochure 'Agrovoedingsketen opent de weg naar oplossingen rond stikstof'. Een belangrijk document en ongetwijfeld een bron van inspiratie voor landbouwminister Jo Brouns aan de onderhandelingstafel van de Vlaamse regering.

Bron: Boerenbond


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.