"De gaswinning in Groningen stopt per 1 oktober dit jaar definitief", zo publiceerde de Rijksoverheid afgelopen vrijdag in een kort maar verontrustend schrijven op de website. Mocht men daar in de nabije toekomst anders over denken, dan moet dat hen in elk geval zo lastig mogelijk worden gemaakt. Het kabinet wil namelijk bij wet regelen dat 'vanaf oktober 2024 alle winningslocaties afgebroken worden zodat opnieuw opstarten niet meer mogelijk is'.
Als niet dan toch
Alleen in het geval dat het deze winter flink gaat vriezen worden een of meerdere productielocaties 'tot waakvlamniveau' opgestart. Daarna - dus onafhankelijk van het klimatologische verloop van komende winter - mag ook dat niet meer mogelijk zijn. "Hoewel de onzekerheid op de gasmarkt ook na 1 oktober 2024 naar verwachting nog niet volledig weg zal zijn, en mogelijk zelfs weer toeneemt, wordt het Groningenveld per 1 oktober 2024 gesloten. Na de komende winter zal worden bezien of er aanvullende maatregelen nodig zijn om de leveringszekerheid te borgen als het veld gesloten is."
Waakvlam of nachtkaars?
Een 'historisch moment dat we gaan markeren', zo laat Staatssecretaris Hans Vijlbrief optekenen, want 'bij zo’n belangrijk moment moeten we als land stilstaan.' Een van de meest actuele vragen is allicht hoe de energiemarkten het nieuws markeren en het antwoord daarop is: niet speciaal. Er wordt immers al geen gas meer gewonnen (er staan alleen nog een aantal locaties op 'stand-by') en definitieve sluiting was in juli al besloten.
Gasprijs loopt verder op
Wel zien we de gasprijs deze ochtend verder oplopen, naar zo'n 43 cent de kuub nu (op de Dutch TTF Natural Gas Futures). Dat is bijna 10 cent meer t.o.v. maandag een week terug, een week die werd gekenmerkt door wispelturige prijsvorming, met op vrijdag een gestage stijging van de gasprijs en kortstondige hoge elektriciteitspieken en corresponderende hoge prijzen voor noodvermogen (tot zo'n 2000 euro per mw/h). De opmaat naar de zoveelste energie-paniek?