Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Halve dag 'gratis' elektriciteit

Vandaag is als het op de uurprijzen voor elektriciteitsprijzen aankomt nagenoeg een kopie van dinsdag. Opnieuw een stevige wind, waardoor de prijzen vannacht dichtbij of onder '0' lagen. Ook vanmiddag worden er 4 negatieve uren toegevoegd aan het jaartotaal. In totaal telt woensdag er daarmee 12. De gemiddelde EPEX-elektriciteitsprijs komt wel iets hoger uit: 45 euro per megawattuur (dinsdag 37 euro).

De TTF-gasprijs voor de korte termijn kende dinsdag een kleine piek tot 36,7 euro per megawattuur. Woensdag opende de markt op 37,3 euro om al snel door te stijgen naar 38,6 euro.


TTF-gasprijs contract 'oktober 2023' t/m 19 september 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

In een weekupdate stellen specialisten van energiehandelsplatform Powerhouse dat de gasmarkt even 'in de wachtstand' zit. Voorlopig lijkt het stakingseffect (vanwege stakingen bij de LNG-productie in Australiƫ) beperkt op de gasprijzen hier. Mocht toch gaan blijken dat het LNG-aanbod als gevolg van de stakingen afneemt, dan kan een groter prijseffect op gaan treden. Aan de andere kant zou het einde aan uitgesteld onderhoud aan de gasinfrastructuur in Noorwegen weer voor meer aanbod en dalende prijzen kunnen zorgen. Lees hier de hele update.

Het waait bij momenten nu zo hard dat windturbines op zee afgeschakeld worden. In cijfers van energieopwek.nl is dat (deels) ook te zien voor de dinsdagmiddag, stipt Martien Visser, hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool, aan op X, voorheen Twitter.

Over die windmolens op zee publiceert ook de NOS, naar aanleiding van een waarschuwend rapport van de Europese Rekenkamer. Is de bouw van al die 'groene' torens namelijk wel zo 'groen' en niet gevaarlijk voor het zeemilieu?

Het CBS brengt halfjaarcijfers over hernieuwbare elektriciteitsproductie naar buiten. In de eerste helft van 2023 had hernieuwbare opwek een 46-procents aandeel in de totale Nederlandse elektriciteitsproductie. De productie uit zon en wind namen het eerste half jaar toe, die uit fossiele bronnen daalde juist.

De elektriciteitsproductie uit zonne-energie is in de eerste helft van 2023 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder met 25 procent (2,2 miljard kWh) gestegen naar 11 miljard kWh. Dit is met name het gevolg van meer zonnepanelen. Tegelijkertijd nam de productie uit wind met 1,8 miljard kWh (16 procent) toe tot 13 miljard kWh door meer capaciteit op zee en door meer gunstige wind op land.

In het eerste halfjaar van 2023 kwam er 0,6 miljard kWh minder elektriciteit uit biomassa, vooral als gevolg van de lagere bijstook door kolencentrales.

Een andere uitdaging bij elektriciteit is en blijft voorlopig netcapaciteit. Netbeheerder TenneT heeft een update gepubliceerd. Op dit moment is TenneT bezig met een aantal congestieonderzoeken.


Overzicht netcapaciteit Nederland via TenneT