Gerda Lenten Havertong is ambassadeur Grootouderdag

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid, van 28 september tot en met 4 oktober 2023, staan ontmoeting en verbinding centraal. Als onderdeel van deze week wordt op zondag 1 oktober Grootouderdag gevierd. Een bloemrijke dag om extra aandacht te geven aan alle opa’s en oma’s in Nederland en generaties met elkaar te verbinden. Gerda Lenten Havertong is benoemd tot ambassadeur van Grootouderdag.

Ambassadeur
Theatermaker Gerda Lenten Havertong ondersteunt Grootouderdag: “Het is essentieel dat jong en oud naar elkaar omzien. We kunnen kinderen zoveel meegeven en leren. Andersom ontvangen we er ook veel voor terug. Met het verbinden van generaties kunnen we de wereld weer socialer en mooier maken. Ik nodig iedereen uit om in actie te komen!” Gerda Lenten Havertong is onder meer te horen in een animatievideo die speciaal voor Grootouderdag is gemaakt.

Bloemrijke activiteiten
In aanloop naar 1 oktober worden diverse fleurige activiteiten met en voor kinderen en ouderen georganiseerd. Onder meer BSO’s, verzorgingshuizen en een festival in Almere. Bij woon- en zorgcentrum Humanitas in Deventer vindt op donderdag 28 september de aftrap plaats en bij Partou Kinderopvang, een landelijke organisatie met zo’n 700 vestigingen, gaan kinderen bloemdecoraties maken voor opa’s en oma’s. De bloemen voor de actie, kleurrijke trosrozen, worden belangeloos ter beschikking gesteld door kwekers van World of Sprayroses. Ook Willemsen Bloemen uit Apeldoorn, Coloriginz uit de Kwakel, Oasis en Chrysal ondersteunen de bloemworkshops.

Oorsprong
Grootouderdag is een feestelijke dag van verbinding tussen generaties en vindt zijn oorsprong in Italië. Initiatiefnemer Charles Lansdorp: “De basis werd gelegd in Italië in 1997 met een educatief bloemenproject op basisscholen met onder meer een teken- en gedichtenwedstrijd voor kinderen gericht op grootouders. Dat bleek zo’n succes dat het uitgroeide tot een speciale dag voor opa’s en oma’s. In 2005 is Grootouderdag (Festa dei Nonni) officieel erkend door het Italiaanse parlement.”

Tegen eenzaamheid
Grootouderdag wordt gevierd in de ‘Week tegen Eenzaamheid’, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De stichting Grootouderdag is aangesloten bij de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid waarbij bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen de handen ineen slaan om eenzaamheid onder ouderen te verminderen.

Meer informatie is te vinden op www.eentegeneenzaamheid.nl en www.grootouderdag.com.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.